Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. desember 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Kommuner til salgs

Privatisering av kommunene

Den nye regjeringen vil intensivere privatiseringen og konkurranseutsettingen i offentlig sektor. Farum kommune i Danmark tjente én milliard kroner på å privatisere. Nå valfarter norske politikere til Danmark for å lære Farum-modellen.

Farum kommune har nordisk rekord i privatisering. De solgte alle bygningene, tjente én milliard kroner og bruker rentene til å leie bygningene tilbake.

Skandale og vekst
For 15 år siden var Farum preget av skandaler . Kommunen var i realiteten konkurs og satt under statlig administrasjon. Da overtok venstrepolitikeren Peter Brixtofte styringen og snudde opp ned på Farum. Den egenrådige, visjonære og omstridte borgermesteren har styrt siden og fikk fornyet tillit ved valget nylig.

I dag er Farum et bysamfunn i vekst. Valgt til en av verdens ti beste kommuner, og medlem av det internasjonale nettverket "cities of tomorrow". Kommunen er gjeldfri, skatten lav og servicen den beste i Danmark. Men kritikerne mener demokratiet blir satt til side.

Privat servicevirksomhet
Den legendariske borgermesteren, Peter Brixtofte, har en klar visjon: Kommunen skal være som en privat servicevirksomhet, og borgerne er aksjonærer. Brixtofte skyr byråkratiet, for eksempel er tallet på ansatte i Rådhuset redusert fra 220 til 72 personer. Avbyråkratisering og salg av kommunens eiendommer har fått Farum økonomisk på fote.

Farum kommune eier ikke en eneste bygning. Svømmehall, rådhus, skoler, sykehjem, barnehager, kulturhus er solgt til private firma som har overtatt drift og utvendig vedlikehold. Det ga kommunen én milliard som blant annet er satt i obligasjoner. Rentene bruker kommunen til å leie tilbake eiendommene over 20 år. Så kan kommunen kjøpe dem tilbake for 10 prosent av kjøpesummen.

I dag kan Farum garantere borgerne barnehageplass innen 7 dager, sykehjemsplass innen 7 dager, gratis hjemme-PC til alle 6- åringer, flere undervisningstimer enn gjennomsnittet, jobb innen 48 timer for arbeidsløse, 14 dagers gratis opphold i Syden for alle over 67 år én gang i året og mer penger til sport og fritid enn gjennomsnittet i Danmark

På vei til Norge
– Privatisering og konkurranseutsetting i offentlig sektor vil skyte fart under den nye regjeringen, fastslår kommunalminister Erna Solberg til Brennpunkt. Det gjelder også omsorgstjenester som sykehjem og barnehager.

Politikere og tjenestemenn fra hele verden valfarter til den lille byen med 18000 innbyggere, 20 kilometer nord for København, for å lære og hente ideer. Fra Norge har 1500-2000 politikere besøkt Farum i år. Farum-modellen er på full fart inn i mange norske kommuner.

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Redaktør: Vibeke Haug
Programskaper: Sten Rune Sterner, 23 04 93 75
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00