Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. april 1999 kl 20.45 Underholdningsmaskinen

Underholdningsmaskinen (ttv)


NRK1 lørdag 10. april kl 20.45
Underholdningsmaskinen (1:6)

Premiere!

Et skjevt blikk på 40 år med tv-moro

Vi nærmer oss tusenårsskiftet, og det er tid for tilbakeblikk, blant annet på tv- underholdningen. Fredrik Skavlan skal lede seerne gjennom seks lørdager, hvor han tar for seg NRKs underholdningstilbud på fjernsyn gjennom 40 år.
Kveldens program har tittelen \"Millioner av seere kan ikke ta feil\". Her skal det handle om de såkalte \"lagkakeprogrammene\" på lørdagskvelden.
\"Lagkake\" betyr rett og slett at programmet var bygd opp del for del - for eksempel i en musikalsk del, en quiz og en samtale.
Hovedgjesten i kveld er ingen ringere enn \"Lør\'Dan\" Børge Akerø, som kan fortelle mye om direktesendte underholdningsprogrammer.
Andre gjester er plassert blant publikum i studio, og vil naturligvis få et ord med i laget.

Ingen kavalkade
\"Underholdningsmaskinen\" er ikke et kavalkadeprogram, selv om det blir klipp fra gamle programmer.
Fredrik Skavlan har nemlig en hensikt med klippene han viser fram. Hva med programledernes kroppsspråk for eksempel? Sine særheter har de alle sammen, fra Odd Grythe til Claus Wiese.
Det å avbryte programlederen er blitt et kjent fenomen. \"Vaktmester\'n\" (Trond Viggo Torgersen) og \"Fridtjof\" (Øivind Blunck) er typiske eksempler. \"Stutum\" (Bjørn Sand) hadde det også med å ringe programlederen på direkten.
Det stilles også spørsmål om det overhodet finnes noen grense for hva norske politkere lar seg lokke med på. Anne Enger Lahnstein og Erik Solheim er i studio i kveld for å utdype dette nærmere.
Klager
I de gode, gamle dagene da NRK Fjernsynet var alene på banen, satt nasjonen samlet foran tv-apparatene og så på lørdagsunderholdningen fra statskanalen. Og nåde NRK, eller snarere NRKs sentralbord, hvis seerne så og hørte noe de ikke likte.
En lørdagskveld i 1978 gikk underholdningsprogrammet \"Etter Dagsrevyen\" på lufta, og selvsagt var det direkte sending. Et innslag i programmet forårsaket et trøkk på NRKs sentralbord, som kunne måles på Richters skala.
Ole Paus hadde nemlig fått i oppdrag å lage en moderne nidvise til hvert program. Denne kvelden handlet det om en navngitt pastor i Bergen, som drev med demonutdriving...

Temaer utover våren
Neste lørdag tar Fredrik Skavlan for seg \"Det frivillig morsomme\" - om humor og satire. Program tre har den megetsigende tittelen \"Noen har snakket sammen\" og handler om talkshow.
Program fire, \"Bedre enn norsk film - såvidt\", dreier seg om norske krim- og komedieserier. Program fem handler om lek og konkurranse med tittelen \"klar, ferdig, gå!\" Og program seks, det siste i serien, konstaterer at det er \"Priser nok til alle\". Her er temaet såkalte \"events\" og prisutdelinger.
NRK1 lørdag kl 20.45

Bilde
Fredrik Skavlan inviterer til humørfylt mimring over tv-underholdningen i NRK i dette århundre... (NRK-foto: Ole Kaland).

Tre kringkastingssjefer på ett brett: Torolf Elster, Bjartmar Gjerde og Einar Førde (NRK-foto: Ole Kaland)

Unge Martin Sørensen sjarmerte norske tv-seere i 1992, da han var Tande-P\'s makker på lørdagskvelden. I kveld er han gjest Fredrik Skavland. (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert underholdning
Ved Nina Matheson og Axel Hveding
Programleder Fredrik Skavlan
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83