Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 26. november 2008 kl 19.55 Sannheten om mat

Fete porsjoner

I
I "Sannheten om mat" dukker bilringene opp. (Foto: BBC)
I fjerde del av "Sannheten om mat" dukker bilringene opp, og det er på tide å tenke på hva som gjør at vi gafler i oss.

I de hundretusener av år da menneskets forgjengere utviklet seg, var det et biologisk imperativ å spise og ikke sulte. Det var først i forrige århundre (i alle fall her i Vesten) at mat ble vanlig å finne overalt, og folk tok til å spise når det ble satt mat foran dem på bordet.

Enkle og doble porsjoner
I "Sannheten om mat" utføres bl.a. følgende eksperiment: En gruppe mennesker blir invitert på kino om kvelden og får et beger hver med popkorn. Neste kveld blir de også tatt med på kino, og de får dobbelt så mye popkorn som kvelden før. Begge kveldene veies og kontrolleres hvor mye hver enkelt i gruppen etterlater seg av popkorn.

Forsøk viser at vi spiser 18 – 25 prosent mer om porsjonene dobles, og hele 30 – 45 prosent mer når det dreier seg om snacks.

Her ligger altså en klar melding om at vi lar oss forføre av størrelsen på porsjonene. Dobles de, spiser vi langt mer enn hva vi burde.

Om serien
På tide å tenke sunt. I løpet av seks knappe tv-timer kan du klappe deg på magen og kakke deg i skallen – her er serien som gir deg rikelig å fordøye og bli klok av. F.eks. anskueliggjør den mange utrolige og iblant nesten sjokkerende virkninger som maten kan ha, både på de indre og ytre funksjonene til menneskekroppen.

Første program tar for seg mat som demper aldringsprosessene og holder oss sunne og friske.
Mat og sex – mat som afrodisiakum – følger deretter. Av slikt kan det bli barn, og tredje sending tar for seg mat og barn. I fjerde program dukker bilringene opp, og det er tid for slankemat. Mat og skjønnhet er temaet som følger, og i siste sending står mat og utholdenhet på agendaen.

Britisk dokumentar i seks deler (2006)
Originaltittel: The Truth about Food
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no