Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. september 2005 kl 21.40 Svindleren og hans datter

Dobbeltspill

Felix Montague har holdt forholdet til hushjelpen Ruby Ruggles (Maxine Peak) skjult. Han forsøker å avslutte det på en lite ærefull måte, men John Crumb (Nicholas McGaughey) kommer til unnsetning. (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
Felix Montague har holdt forholdet til hushjelpen Ruby Ruggles (Maxine Peak) skjult. Han forsøker å avslutte det på en lite ærefull måte, men John Crumb (Nicholas McGaughey) kommer til unnsetning. (Foto: Stephen Morely/BBC Worldwide)
Skjulte agendaer og stor avstand mellom forventninger og resultater har vært et dominerende trekk ved Melmottes forretningsvirksomhet. Paul Montague oppdager hva som foregår, men også han bedriver et risikabelt dobbeltspill.

Paul har reist til Mexico for å inspisere byggingen av jernbanen. Der må han skuffet konstatere at den ikke er kommet særlig langt, og at Melmotte er mye mer opptatt av å innhente kapital enn å omsette midlene i praktisk virksomhet. En bitter Paul returnerer til London, fast bestemt på å fortelle folk sannheten om Melmotte.

Til tross for at Paul risikerer å være bankerott og med en usikker fremtid, frir han til Hetta. Hun takker ja, inntil broren Felix avslører en av Pauls hemmeligheter. Felix satser selv på flere hester, og han strever med å komme fra det med æren i behold.

Melmotte blir politiker
Melmotte blir valgt til Underhuset. Her går han seg straks vill i kompleks etikette, og når en avis trykker Pauls påstander om snusk og uregelmessigheter, synker Melmotte ytterligere i anseelse. Men er det nok til at investorene ikke lenger har tiltro til han?

Om serien
David Suchet spiller hovedrollen som den sjarmerende lurendreieren Augustus Melmotte. Sammen med sin kone og sin attraktive datter Marie slår han seg ned i London. Ved hjelp av store talegaver og lovnader om eventyrlig avkastning makter Melmotte å overtale mange fra lavadelen til å investere store summer i luftige forretningsprosjekter. Samtidig forsøker Melmotte å posisjonere seg som en maktperson.

Anthony Trollopes roman tolkes som en kritikk av grådighetskulturen i det engelske samfunnet på slutten av 1800-tallet. Boken ble skrevet (i 1872) etter at Trollope returnerte til England etter et lengre utenlandsopphold. Han ble sjokkert over grådigheten han mente gjennomsyret samfunnet. Romanen skildrer et miljø der ingen skyr noen midler i kampen om rikdom, og der alle vil tjene seg søkkrike, men ingen vil produsere noe. Risikable spekulasjoner er veien, målet er en bekymringsløs tilværelse i sus og dus.

Innkjøpt dramaserie fra BBC (2001)
Originaltittel: The Way We Live Now
I de viktigste rollene: David Suchet (Augustus Melmotte), Shirley Henderson (Marie Melmotte), Matthew MacFadyen (Sir Felix Carbury), Cheryl Campell (Lady Carbury), Paloma Baeza (Hetta Carbury), Douglas Hodge (Roger Carbury), Miranda Otto (Mrs. Hurtle), Cillian Murphy (Paul Montague).
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79,