Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. desember 2004 kl 19.20 Norge rundt

Norge Rundt med Herborg

Herborg Kråkevik er programleder for Norge Rundt på julaften. (Foto: Morten Krogvold/Gyldendal forlag)
Herborg Kråkevik er programleder for Norge Rundt på julaften. (Foto: Morten Krogvold/Gyldendal forlag)
Herborg Kråkevik er programleder for en høytidsstemt Norge Rundt-sending på selveste julaften. Hun tar oss med til Baroniet i Rosendal, og her mimrer hun om barndommens jul. Under treet ligger flere pakker i form av innslag fra det ganske land.

Tradisjonen tro blir det en litt annerledes Norge Rundt-sending på julaften, og Herborg Kråkevik har tatt seg litt fri mellom prøvene til "Funny Girl" på Den Nationale Scene i Bergen for å være programleder.

Julestemning fra landet vårt
Herborg tar oss med til en skoledag i Nidaros i middelalderen, og vi får bli med Munnharpe-Jacob på jakt etter den fine tonen.

Vi skal også møte gammeldansmusikeren Knut Øversveen. Han har celebral parese, og trekkspillet hans har blitt for tungt, men gjett hva gammeldansvenner fra hele Oppland har gått sammen om å gi ham…?

Barndommens jul
I tillegg deler Herborg sine minner om sin barndoms jul med oss. Hun husker tilbake på utspekulerte sjokoladetyverier fra julekalenderen, lutefisken hun egentlig ikke likte, men som måtte til for å komme i julestemning, og om en snakksalig og en tålmodig bror.

Man trenger nemlig ikke være eldgammel for å lengte tilbake til jula den gang man var barn, og de aller fleste har ritualer og lukter som hører med når det er jul.

Programmet avsluttes med en gammel, men lite kjent julesang: "Mørkt og kaldt og lite sol". Her blir Herborg akkompagnert av Nidaros strykekvartett – og vi kan love en vakker og stemningsfull sang!

Tidligere har Odd Børretzen og Sissel Benneche Osvold vært programledere for Norge Rundt på julaften.

Egenprodusert magasin fra NRK Hordaland
Programleder: Herborg Kråkevik
Prosjektleder: Elin Helgheim
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252