Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. mars 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Ut i naturen spesial

Vi bygger fuglekasser

Monika Blikås henger opp fuglekasse (Foto: Ingelin Røssland)
Monika Blikås henger opp fuglekasse (Foto: Ingelin Røssland)
Tenk å følge en hel liten fuglefamilie bli til og vokse opp. I denne spesialsendingen på én time bygger vi fuglekasser med innebygd kamera. Vi får også oppleve andre dyr på nært hold gjennom videoer seerne har sendt inn. Det blir jakt på stortorsken på Sørøya, og eksempel på hvordan naturopplevelser kan være god medisin. Monika Blikås er programleder.

Øksene skvetter langs trestammen når 12 elever myldrer rundt på hoggeplassen så flisene fyker. Hvor mange fuglekasser blir det av dette treet, mon tro? Femteklasse ved Montessoriskolen i Bergen får hjelp til både trefelling og saging før de ivrig snekrer sammen meisekassene i en vinterkledd skolegård.

Fluesnapper inspirerer
Hva er det vi får se i fuglekassene hvis vi er heldige og elskende par flytter inn? Hvordan gjør de det når hjemmet skal innredes og ungene mates? Hvor mange av ungene kommer til å klare seg?

Ut i naturen lar seg inspirere av klipp fra den unike filmen "Bigamist og gentleman" av Ulf Myrvold, som er tett på livet inne i kassen til en fluesnapper-familie. Vi kan også følge med i våre kasser hvis vi kikker forsiktig oppi i ny og ne, eller installerer nettkamera.

Seervideoer og naturopplevelser
Det blir også gjensyn med seervideoer fra "En naturlig helaften". Vi blir med havfiskere fra Bergen på sitt livs fisketur utenfor Sørøya. Arild Hagen viser oss unike og spennende former i naturen.

Og naturopplevelser kan også være god medisin for helsa. Det har en psykiatrisk klinikk i Sogn og Fjordane oppdaget. De bruker natur som en del av terapien.

Tips og oppskrifter
Hvis du har lyst til å henge opp fuglekasser, men ikke helt vet hvordan du kommer i gang, får du full oppskrift av Ut i naturen. På nettsiden http://www.nrk.no/natur/ finner du maler til både fuglekassen og innflygingshullet, som varierer etter hva slags type fugl du ønsker. Du får også tips til hvordan du kan lage en kasse med plass til nettkamera, om du vil se familiens utvikling og vekst via datamaskinen..

Program fra Naturredaksjonen NRK Hordaland
Programleder/ansvarlig: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no