Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. mai 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: Kolya

Mandagsfilm: Kolya (t)


NRK2 mandag 15. mai kl 21.00
Mandagsfilm: Kolya

Bittersøtt om uvanlig \"far-sønn\"- forhold

En romantisk by og vidunderlig musikk er bakteppet for denne hjertevarme filmen om en innbarket, middelaldrende ungkar og en fem år gammel gutt som tilfeldighetene fører sammen. Handlingen i Jan Sveraks sjarmerende og rørende film \"Kolya\" utspiller seg i Praha like før \"Fløyelsrevolusjonen\" startet i 1988. Det er regissørens far, Zdenek Sverak, som har skrevet manus og spiller hovedrollen som ungkaren Louka.

Et utfall mot en kommunistisk byråkrat kostet den virtuose cellisten Frantisek Louka jobben i Tsjekkias filharmoniske orkester. Nå livnærer han seg ved å spille i begravelser. For å spe på en spinkel inntekt tar han også på seg å renovere inskripsjoner på gravsteiner. Mange av privilegiene som fulgte med jobben i filharmonien, er borte, og Louka har bare ett beskjedent ønske, en Trabant. Men en bil som han kunne frakte sin uhåndterlige cello i, og som ville la ham slippe å måtte ty til offentlige transportmidler, synes uoppnåelig.

En vennlig graver kommer imidlertid med et forslag som kan løse Loukas økonomiske bekymringer: Gift deg mot betaling med en russisk kvinne som trenger tsjekkiske papirer!
En løsning Loukas bryskt avviser. Men en serie hendelser bryter ned hans motstand, og den innbarkede ungkaren går med på å inngå et proforma-ekteskap med en russisk kvinne. Bruden er både ung og vakker, men Louka blir snytt for bryllupsnatten. Den var en skuffelse, men nå kan han i alle fall kjøpe en Trabant.

Ektemann og \"far\"
Men Loukas glede over den lukrative \"handelen\" skal bli kortvarig. Hans russiske kone flytter til sin elsker i Tyskland og plasserer sin fem år gamle sønn, Kolya, hos bestemoren i Praha. Når bestemoren dør, blir den vesle gutten - som bare snakker russisk - etterlatt på dørterskelen til Louka. Kvinnejegeren og livsnyteren Louka har aldri hatt noe nært forhold til barn, og langt mindre hatt ansvaret for noen. At de ikke en gang snakker samme språk, gjør ikke situasjonen enklere. Men gjennom bestrebelsene på å forstå hverandre og mestre dagliglivets utfordringer må mistro og sinne etter hvert gi tapt for et nært og varmt vennskap. Sammen begir Louka og Kolya seg ut på en reise gjennom det vakre tsjekkiske landskapet - en reise som også bringer dem nærmere hverandre.

\"Fløyelsrevolusjonen\" og kommunismens fall i Tsjekkoslovakia skal komme til å gripe inn i livene både til Louka og Kolya - på godt og vondt.

\"Kolya\" er uskyldighetens triumf over kynisme og likegyldighet.

NRK2 søndag kl 21.00

Bilder
1. Den innbarkede ungkaren Frantisek Louka (Zdenek Sverak) må plutselig være far for fem år gamle Kolya (Andrej Chalimon)

2. Louka (Zdenek Sverak) med Kolya (Andrej Chalimon) på skuldrene under et folkemøte i Praha.Film - innkjøpt
Produksjonsland: Tsjekkia (1996)
Originaltittel: Kolya
Regi: Jan Sverak
I rollene: Zdenek Sverak, Andrej Chalimon og Libuse Safrankova
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41