Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 13. april 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Kroppens musikk

Den svenske skuespilleren Sven Wollter er blant dem som er med å illustrere innholdet i barokkmusikken når Drottningholms barockensemble trår til med verket
Den svenske skuespilleren Sven Wollter er blant dem som er med å illustrere innholdet i barokkmusikken når Drottningholms barockensemble trår til med verket "Blærestenoperasjonen" av Marin Marais. (Foto: SVT)
At mennesker møtes og skjønn musikk oppstår, forteller romanlitteraturen en masse om. I "Hovedscenen" skal det derimot handle om våre kranke kropper og vår skrøpelige psyke, noe barokkens komponister lot seg inspirere av. Både skjønn og uskjønn musikk oppsto.

I "Hovedscenen" drar det svenske Drottningholms barockensemble i gang en konsert om gikt, melankoli, opprømthet, galehus, hjertesmerte, magegass, blærestenoperasjon, hypokondri og dødslengsel.

Syk konsert
Denne mildest talt syke konserten ledsages av idéhistorikeren Karin Johannissons redegjørelser og skuespilleren Sven Wollter i rollen som kirurg. Sangeren Christina Högman er solist.

Komposisjonene er av Georg Philipp Telemann (gikt), Henry Purcell (galehus), Johann Sebastian Bach (hjertesmerte, døden), Johann Heinrich von Schmelzer (magegass), Marin Marais (blærestenoperasjon) og Jan Dismas Zelenka (hypokondri).

Gass i magen
Men kan gass i magen inspirere til musikk? Og – går det å beskrive med musikk? For 300 år siden lød dette langt mer naturlig enn i dag. Barokktidens mennesker hadde et helt annerledes forhold til så vel kropp som musikk. Likevel – mennesket er det samme, fysisk sett, nå som da. Og barokkmusikk lytter vi gjerne til også i dag.


Svensk musikkprogram (2007)
Originaltittel: Musikens barocka kropp
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no