Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. november 2013 kl 20.15 Dialektriket

Fy, han knoter!


Han var Hornindals store stolthet som dro til Østlandet og ble fotballstjerne. Men da han åpnet munnen på riksdekkende tv, fikk bygdefolket sjokk. Frode Grodås var ikke til å kjenne igjen. Selv mor skjemtes og måtte holde seg for ørene. Sønnen var blitt det verst tenkelige – en knoter!

Norge er et dialektparadis, men også et dialekthelvete. For det fins knapt nok et strengere dialektrike i verden. Mens det i andre land er forventet at du legger om dialekten i offisielle sammenhenger, blir du i Norge utstøtt og hetset av dine egne bare du så vidt endrer litt på tonefallet.

Skjellsord
Å være «en knoter», en vi tror pynter på språket for å oppnå noe, har vært et skjellsord helt siden 1600-tallet. Men overreagerer vi ikke litt? Er vi ikke egentlig knotere alle sammen i dagens samfunn?

I fjerde episode av «Dialektriket» bestemmer programleder Yasmin Syed seg for å ta med riksknoter og keeperhelt Frode Grodås tilbake til hjembygda og dem han sviktet. Hvordan er det å være en knoter, og hvorfor la han egentlig om dialekten? Vil Hornindal kunne tilgi bygdas store sønn?

Om serien
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i "dialektparadiset" Norge.

I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det handler om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og stor kjærlighet til sitt eget språk.

Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed
Regi: Alexander Vollevik Larsen
Journalist: Hanne Marie Molde
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00
Bilder av Yasmin Syed er publisert i tilknytning til premieren, se Dialektriket - episode 1


LENKER
  • Dialektriket - episode 1