Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. april 2005 kl 19.55 Faktor: Hjemløs av tvang

Tvangslidelse førte til ruin

Ove Gamst ble ruinert av sønnens tvangstanker. (Foto: Arild D. Moe)
Ove Gamst ble ruinert av sønnens tvangstanker. (Foto: Arild D. Moe)
Sønnens tvangstanker og hygienemani førte til millionutgifter, men sosial- og helsemyndighetene ville ikke hjelpe med å betale regningen. Nå sliter faren Ove Gamst med økonomien etter ekstrautgiftene sønnens sykdom medførte.

Tvangstanker gjorde både far og sønn hjemløse. Sønnen brukte flere hundre kroner i døgnet på såpe og rengjøringsmidler i et forsøk å føle seg ren og trygg. Men tvangstankene gjorde at både møbler, klær og leiligheter ble farlige.

Ingen hjelp å få
Helse- og sosialmyndighetene ville ikke bidra til å dekke de voldsomme kostnadene tvangstankene medførte. Hvis faren unnlot å hjelpe sønnen økonomisk, ville sønnen havnet på gata. Faren måtte selge huset og bo gratis i en arbeidsbrakke. Ekstraregninger på til sammen én million kroner knekket økonomien hans. Den siste tiden har faren bodd i en leilighet i bestefarsgården, som han holder på å restaurere.

Flyktet hjemmefra
Den 28 år gamle sønnen har nå flyktet til vestlandet, langt vekk fra alt som ble farlig for ham i barndommen. Nå får vi høre hans historie, om hva som utløste vasketvangen, om hvordan han prøver å leve med den, og om savnet etter faren.

Nesten 50 000 nordmenn lider av en større eller mindre form for tvangslidelse, men få er så hardt rammet som sønnen i denne dokumentaren.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Riks, Tromsø (2005)
Programansvarlige: Arild D. Moe og Torbjørn Krane
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79,
Vises også i Nett-TV