Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. august 2011 kl 21.10 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Uren, luren – himmelturen


Gården ligger nærmere tusen meter over havet og er en av de høystliggende gårdsbruk som fortsatt er i drift i Norge. Avstanden til nærmeste bilvei er tre mil. Folket på Argehovd, lengst sør på Hardangervidda, er ikke av dem som har det enklest, men kanskje best?

Anne Gro Løvås er opprinnelig en byjente fra Kongsberg. Litt over 20 år gammel og høygravid flyttet hun og ektemannen Åsmund til slektsgården hans i nordenden av Møsvatn. Gamlekarene på Møsstrond ga de to blåøyde romantikerne to uker før de ville forlate høyfjellet like fort som de kom. Men det skulle vise seg at det unge paret var kommet for å bli.

Og der, på en av Norges høystliggende gårder har ekteparet Løvås levd av sauehold og turisme og fått to jenter som i alle skoleår måtte bo på internat. Nå er døtrene Stine og Silje voksne damer og har flyttet hjemmefra, men i feriene er de tilbake på Argehovd. Jentene er som foreldrene svært hjemmekjære, og kan ikke tenke seg et bedre sted å bo.

Med tre mil til nærmeste bilvei, har de opplevd å bli isolerte i ukesvis. En gang de skulle i begravelse, ble de nødt til å leie helikopter for og nå frem. Nå i ettertid synes ekteparet at isolasjonstiden i grunnen var den beste. Da var det nemlig stille på gården og fred i sjela.

Om serien
Den folkekjære programlederen Oddgeir Bruaset har nok en gang funnet frem til herlige einstøinger og personligheter langt utenfor allfarvei. I den åttende sesongen av "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" drar Bruaset til den nedlagte flyplassen på Værøy i Lofoten, den veiløse gården Aldal i Hordaland og han besøker en gammel husmannsstue på en holme i havet, Svinøyna i Gulen. Bruaset finner også frem til den mest folketomme havgrenda Hasfjord i Finnmark, en av de høystliggende gårdene i Norge og de eneste fastboende på Nordre Sandøy i Hvaler.

Sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentarserie i 7 deler (2010)
Programleder: Oddgeir Bruaset
Prosjektleder NRK: Hallstein Vemøy
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no