Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. oktober 2011 kl 20.15 Min idrett: Klatring

Lidenskapens pris


I "Min idrett" kommer vi tett innpå seks utøvere i kampen for å nå et felles mål: Å bli verdensmestre. Vi opplever lidenskapen på nært hold når vi blir med på idrettsutøvernes opp- og nedturer i treningsarbeidet og i dagliglivet deres.

Norge har flere idrettsutøvere i verdenstoppen som vi sjelden eller aldri hører noe om. Vi skal treffe en klatrer, en danser, en roer, en gokart- kjører, en kickbokser og en bordtennis- spiller.

For disse utøverne er det viktigste å vinne, selv om de slipper å skrive autografer, selv om de ikke vil bli brukt i reklamer for sjampo og Red Bull, og selv om de kan gå på gata uten å måtte skrive autografer. Hvorfor vil de da bli best? Mens vi følger dem i gulljakten, i deres viktigste mesterskap til nå, får vi innblikk i hva som kreves for å lykkes.


Klar for gull

Magnus Midtbø er en fyr som tar femti armhevninger på én arm. Han kan heise seg opp ved hjelp av én finger seks ganger. Han er Norges beste gjennom tidene i Norges raskest voksende sport, klatring. I klatreveggen i den italienske byen Arco får kun de beste i verden delta. 22-åringen fra Bergen har planer om å nå toppen, toppen av veggen og toppen av pallen.


Best i høyden

Magnus har alltid likt seg best øverst i lyktestolper og trær, og viste tidlig et stort talent for klatring. Uten noen trener, men med enorm treningsvilje, har han allerede vunnet junior-VM, i tillegg til nordisk mesterskap, hele syv ganger. Som en ekte nomade reiser han verden rundt alene, med bilen som fremkomstmiddel og soverom. Konkurransene gir en mulighet til å måle seg med de beste, og premiepengene holder til mat på det bordet han ikke har.

Det betyr ikke så mye, for det viktigste for Magnus er fortsatt den frihetsfølelsen og de opplevelsene klatringen gir ham ute i naturen.

I Italia holdes det VM i klatring, et land der klatring er en like stor sport som det langrenn er her i Norge. Hvordan vil det være å konkurrere under slike forhold? Kan Magnus hamle opp med resten av verden og bli klatringens svar på Petter Northug jr.?


Egenprodusert dokumentarserie 2011 i seks deler.
Produsenter: Jan Fredrik Bjørntvedt & Kim Peder Rismyhr
Produksjonsleder: Martin Leinaas
Prosjektleder: Espen Graff
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747 / 23 04 40 64
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 69 000, info@nrk.no