Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. mars 2005 kl 20.10 Et mesterverk: "Solsikker" av Vincent van Gogh

En elegant, tidløs symmetri


"Solsikkene" av Vincent van Gogh er et av kunstens største mesterverk. (Foto: BBC)
"Solsikker" var en av van Goghs store favoritter, og han malte 10 versjoner ut fra originalen. Maleriet er et av kunstens største mesterverk, og en av grunnene er kanskje den elegante symmetrien kunstverket har.

Kunstneren hadde nærmest et religiøst forhold til disse gule blomstene. Han mente at måten solsikkene vender seg mot solen på, kunne sammenlignes med de gudfryktiges forhold til Gud.

Den første versjonen av maleriet førte til Van Goghs vennskap med kollegaen Paul Gauguin. van Gogh hadde nettopp flyttet fra Holland til Paris, han fant noen solsikker i rennesteinen og malte dem. Han viste maleriet til noen kunstnervenner, blant andre Paul Gauguin som ble svært imponert.

Sammen drømte de to om å starte en kunstskole i Arles i Frankrike. I løpet av to måneder var imidlertid vennskapet over, og de skiltes som uvenner. Ikke lenge etter tok Vincent van Gogh sitt eget liv. I begravelsen var kisten dekket med solsikkene han elsket så høyt, og det var først etter sin tragiske død van Goghs mesterverk endelig fikk den anerkjennelsen det fortjente.

Britisk dokumentar, produsert av BBC
Originaltittel:"Private Life of a Masterpiece: The Sunflowers"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78