Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. oktober 2002 kl 10.20 TV-aksjonen: Et nytt liv: Den glemte sykdommen

Barna på sanatoriet

Vanja (14) og lillesøsteren Ljuba (7) har tuberkulose.
Vanja (14) og lillesøsteren Ljuba (7) har tuberkulose.
Tuberkulose er nesten utryddet i Norge, men globalt er sykdommen en alvorlig trussel. Den dreper flere unge enn noen annen infeksjonssykdom. På et sanatorium i Arkhangelsk i Russland møter vi barn som forteller sin historie.

En tredel av verdens befolkning er smittet av tuberkulose, og hvert 15. sekund dør et menneske av sykdommen, det vil si to millioner hvert år. Nesten alle kunne ha vært reddet.

Slik er det også i Arkhangelsk i Russland. Hver tiende tuberkulosepasient dør, selv om det er mulig å gjøre alle friske. Det farlige nå er at bakterietyper som er resistente mot legemidler har begynt å spre seg på grunn av mangelfull og feil behandling. Det koster fire hundre ganger så mye å behandle en pasient som er smittet av multiresistent tuberkulose enn en som har vanlig tuberkulose. Mangel på penger skaper en sirkel av nye multiresistente bakteriestammer, slik at man nå står overfor trusselen om en global epidemi.

I forbindelse med TV-aksjonen Et nytt liv, der midlene går til funksjonshemmede og tuberkulosesyke i fattige land, har Hege Løvstad ved NRK Troms vært i Arkhangelsk. Her har hun besøkt et sanatorium og snakket med tuberkulosesmittede pasienter.

Jelena.
Jelena.
Smittet av far
En av dem er 14 år gamle Jelena, som har vært innlagt med multiresistent tuberkulose i snart et år. Det var faren som smittet henne, og han ble så redd for å smitte flere i familien at han flyttet langt av gårde. Moren sin har hun heller ikke sett på lang tid. Så lenge hun er innlagt får hun ingen undervisning, så dagene blir lange og kjedelige, og savnet etter foreldrene er sterkt.

Det eneste lyspunktet er at hun får besøke lillesøsteren sin, sju år gamle Ljuba. Hun er innlagt på barnesanatoriet i nærheten. Nå håper de at de begge skal bli erklært friske snart og få reise hjem til familien.

Foreldrene døde
Vanja.
Vanja.
I rommet ved siden av Jelena bor Vanja, som ble lagt inn på sanatoriet for et halvt år siden. Begge foreldrene er døde av tuberkulose etter at faren ble smittet i fengselet. Moren hans døde først. – Jeg drømte om henne om natten og jeg hadde vondt i sjelen, forteller han. Han har ingen søsken, bare en tante som har lovet å være vergen hans.

I programmet møter vi også Ruslan, som sonet en dom for ran da han ble smittet. Fengslene i Russland har i årevis fungert som rene tuberkulosefabrikker. I celler med opptil hundre menn har sykdommen fått blomstre fritt.

Tobarnsmoren Olga ble smittet da hun obduserte en pasient med multiresistent tuberkulose. Hun er av de heldige som har oppfølging og effektive medisiner gjennom DOTS, et internasjonalt program som går ut på å helbrede tuberkulosepasienter for å hindre videre spredning.

Tuberkulosearbeidet i Arkhangelsk er ett av mange prosjekt som vil nyte godt av pengene som kommer inn ved TV-aksjonen søndag 20. oktober. Prosjektets hovedmål er å bidra til at russiske helsemyndigheter kan kontrollere tuberkulose og stanse smittespredningen.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Ved Hege Løvstad
Sendt lørdag (NRK1)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • TV-aksjonens hjemmeside