Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 10. august 2009 kl 23.35 Dokusommer: Hundre høneblunder om dagen

Syk av søvn

14 år gamle Tony, Samantha på 23 og paret Ken og Christine reiser fra England til USA for å delta på en narkolepsikonferanse. De er alle berørt av sykdommen som betyr at de har konstant behov for søvn og kan rammes av akutt tap av muskelkontroll. Med håp om å finne løsninger og møte flere som lider av det samme, tar de fatt på den strabasiøse reisen over Atlanteren.

Tenk deg en situasjon der du ikke selv kan kontrollere når du sovner, og at behovet for søvn er så sterkt at du dupper av mange ganger daglig. Eller at du plutselig faller sammen fordi musklene ikke virker i et anfall av katapleksi, en tilstand av akutt muskelsvikt som kan utløses av sterke følelsesreaksjoner som latter, frykt, eller stress.

Du slår ofte hodet i kollapsen, og du kan oppleve ydmykelse og skam når du detter sammen og blir liggende på offentlige steder. Ikke minst blir de hverdagslige gjøremål problematiske når det alltid er en fare for å falle i søvn, som for eksempel å kjøre bil eller rett og slett ta seg et bad.

Felles skjebne
Narkolepsi rammer cirka en person av to tusen mennesker, og symptomene med ekstremt behov for søvn og akutt muskelsvikt gjør hverdagen svært vanskelig for dem som er rammet.
Dette er historien om tre mennesker som lider av narkolepsi, og som opplever at det er lite hjelp å få i England. Sammen tar de fatt på en strabasiøs reise til USA, der de er invitert til verdens største narkolepsikonferanse. Veien er tung, men de opplever at mange dører åpnes for dem!

Filmen er sendt tidligere.

Britisk dokumentar
Produsert av Firefly Film & TV Produtions for Channel 4 International
Originaltittel: Ninety Naps a Day
Regi: Samuel Santana
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900