Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. september 2002 kl 22.00 På skråplanet: Syndige tanker fra et variabelt kjærlighetsliv

Syndige tanker fra et kjærlighetsliv

Dagni tar seg en svingom med Egil Teige. (Foto: Ronald Johansen)
Dagni tar seg en svingom med Egil Teige. (Foto: Ronald Johansen)
I kveldens "På skråplanet" er det Dagni Anthonsen, sydame og forfatter fra Tromsø som skal portretteres av Egil Teige. La Anthonsen er blitt kalt lyrikkens svar på Olga Marie Mikalsen.

Fru Anthonsen heter egentlig Dagny til fornavn, men når hun opptrer som lyriker, bruker hun kunstnernavnet Dagni. Hun er en frodig og fargerik kvinne som har utgitt en rekke samlinger av erotiske dikt på eget forlag i Tromsø – ca. 20 i tallet. Hun leser dem gjerne selv og lar seg hyppig avbilde i naturen iført praktisk talt gjennomsiktige gevanter og overdådige parykker. Hun er absolutt seriøs i det hun gjør, men har en dobbelthet i sin holdning til seg selv og sin kunst, som gir en underfundig virkning.

Lyst og kjærlighet
Lyster – eller ”løster” som Dagni foretrekker å kalle dem – er et gjennomgående tema i hennes forfatterskap. Bøkene har titler som ”Syndige tanker”, ”Mitt variable kjærlighetsliv”,
”Amorøse dikt” og andre allegorier som avgjort bringer tankene i en bestemt retning, men hun viker heller ikke tilbake for temaer som ”Ordets rikdom og reiser i Universet”, ”Dagnis livsfilosofier” eller for den saks skyld ”Et streif av sol”.

Dagni Anthonsen mener at for mye utdannelse er av det onde. Selv har hun klart seg godt med to dagers sykurs etter folkeskoleutdannelse. Hun maler også gjerne bilder og syr alle sine fargerike kostymer selv.

Dagni begynte å utgi bøker i 1994, etter at hun i drømme hadde mottatt ordre om det fra en ukjent stemme. Bøkene hennes er ikke tykke – de er stort sett på mellom 30 til 60 sider. Det er fordi folk i Tromsø skal ha råd til å kjøpe dem, for ifølge forfatterinnen bruker Tromsøs innbyggere ellers mesteparten av pengene sine på øl.

I kveldens program møter vi også Dagni Anthonsen under en opplesningsaften på restaurant ”Skarven” i Tromsø og under et underfundig besøk på ”Kondomeriet”.

Om ”På skråplanet”
Egil Teige har også denne sommeren laget fire nye portrettprogrammer om mennesker med en spesiell historie. Teige har høstet stor anerkjennelse for sin evne til å komme under huden på mennesker som virkelig har noe å fortelle.


NRK Fakta
Ved Egil Teige, 23049675 mobil 90 65 88 47, egil.teige@nrk.no
Dagni Anthonsen, 77 65 87 13 eller 77 84 63 50
Pressekontakt: anne.bekkevold@nrk.no, 90158212