Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. januar 2012 kl 22.30 Dagens dokumentar: Tsjetsjenias stjålne bruder

Tvinges til ekteskap


Tsjetsjenia er en av Russlands fattigste republikker. Kvinnene i landet er fanget mellom islamisering og et brutalt regime. Det er ikke uvanlig å bli kidnappet av gifteklare menn.

Et britisk filmteam har sett nærmere på polygami i Tsjetsjenia – illegalt ifølge russisk lov, men støttet av og oppmuntret av den tsjetsjenske presidenten.

Presten til unnsetning
I den mannsdominerte samfunnskulturen er kvinnens rettigheter nærmest ikke-eksisterende. Når en mann finner et egnet koneemne, blir løsningen ofte kidnapping i stedet for å gjøre kur.

Bilder av ofrene blir lagt ut på internett. Den eneste som kan stoppe det planlagte bryllupet er den muslimske presten, mullaen, som har en meklerrolle mellom brudens og brudgommens familie. Presten har en uke på seg til å mekle frem en avtale før bryllupet avvikles.

Besatt av djevelen
Mullaene har også en annen rolle i det anspente forholdet mellom kjønnene i Tsjetsjenia; eksorsisme av besatte kvinner. Fenomenet blir gjerne utøvd på kvinner som lider under såkalte "dårlige ekteskap". Siden 2009 har mer enn 63 000 kvinner blitt henvist til det islamske medisinske senteret for slik "behandling".

Dokumentaren belyser også den økende islamske innflytelsen i det tsjetsjenske samfunnet, landets nasjonale identitet og forholdet til Russland.

Britisk dokumentar fra 2010.
Produsert av BBC.
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 414 14 653, tlf: 23 04 93 75, TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice; info@nrk.no, tlf: 815 65 900