Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. januar 2011 kl 23.15 Filmklassiker: Fuglene

Flygende farer


Alfred Hitchcocks klassiker "Fuglene" er en av skrekkmesterens aller mest berømte filmer. Historien om fuglene som plutselig går amok og angriper menneskene i en liten amerikansk kystby, skremte vannet av publikum da den kom i 1963.

"Fuglene" begynner med en uskyldig flørt mellom den bortskjemte rikmannsdatteren Melanie (Tippi Hedren) og den kjekke Mitch (Rod Taylor). De to møtes i en dyrebutikk, og samme weekend sporer hun ham opp i hans hjemby, der han besøker sin mor (Jessica Tandy).

Her begynner fuglene etter hvert å oppføre seg merkverdig. Til å begynne med er det bare en måke som stuper ned og hakker litt på Melanies hode. Virkelig uhyggelig blir det i et barneselskap når hundrevis av fugler går amok, knuser vinduer og angriper alle på to bein. Og det er bare begynnelsen.

Fra idyll til uhygge
Akkurat som i Hitchcocks "Psycho" (1960) blir publikum kjent med det normale og idylliske før de trekkes inn i et uhyggelig drama. Det er 371 kunstscener i filmen, og skrekkscenene er særdeles effektfulle.

Filmens unike soundtrack forsterker uhyggen. Her er ingen musikk, bare fuglenes lyder, noe som gir en maksimalt skummel virkning.

Sendt tidligere.

Amerikansk thriller fra 1963
Originaltittel: The Birds
Regi: Alfred Hitchcock
Med Rod Taylor, Tippi Hedren, Suzanne Pleshette, Jessica Tandy, Veronica Cartwright, Ethel Griffies
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900