Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. november 2008 kl 19.30 Ut i naturen: En rev etter rådyr

Drama i åkeren

Reven lurer på rådyrfamilien i åkeren. (Foto: Gunnar O. Nilsen)
Reven lurer på rådyrfamilien i åkeren. (Foto: Gunnar O. Nilsen)
Kveldens film i "Ut i naturen" viser enestående opptak av hvordan rådyret forsvarer kalvene sine mot den verste av alle fiender – rødreven. Filmen viser også hvilke hårfine grenser som skiller et langt liv i naturen fra øyeblikkelig katastrofe.

I filmen "En rev etter rådyr", laget av Unni og Gunnar O. Nilsen, får vi se hvordan en dreven rev lurer på en rådyrfamilie i blomsterenga.

Spiller død
Når fare truer, har rådyrkalven en medfødt forsvarsmekanisme. Den later rett og slett som den ikke eksisterer. Livsfunksjonene settes ned til et minimum, og pulsen reduseres til bare rundt ti slag i minuttet.

Slik ligger den flatt nede i vegetasjonen til faren er over. Sammen med pelsens kamuflasjefarger er dette en meget effektiv strategi. Mange rådyrkalver redder livet fordi instinktet sier dem at de ikke skal begynne å løpe. Å forsøke å flykte fra gaupe og rev, ville være den sikre død.

Er det faktisk også slik at rådyrkalven er fri for lukt, eller klarer reven med sin gode luktesans å finne den? Det får vi svar på i programmet.

Uker i skjul
Gunnar O. Nilsen måtte tilbringe flere uker i kamuflasje for å sikre seg opptakene, som i hovedsak er gjort på Gjøa i Nord-Trøndelag. Fra sitt skjulested i skogkanten kunne han se hvordan rådyret flere ganger daglig oppsøkte og ammet kalvene sine ute i åkeren. Et par hundre meter unna, i den andre enden av enga, sto rødreven og spionerte på rådyrfamilien.

Reven la sin slagplan, men rådyret hadde sine mottrekk. Hvordan det gikk til slutt, får du se i kveld.

Norsk naturfilm
Produksjon: Unni og Gunnar O. Nilsen, Pegon Film (1996)
Redaktør Ut i naturen: Terje Dale
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
Sendt tidligere