Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. november 2010 kl 17.30 Under åpen himmel til Santiago de Compostela

På pilegrimsvandring med lamme bein


Thomas Svendsen fikk lammelser i beina etter ei ulykke for ti år sida. Nå går han pilegrimsruta til Santiago de Compostela – til fots...

- Jeg må passe på at jeg ikke får stygge gnagsår. Jeg kjenner jeg jo ikke at de gjør vondt, sier Thomas.
Han fikk lammelsene etter ei ulykke i 2000. Til tross for det har han tatt beina – og stavene – fatt for å delta i den populære pilegrimsvandringa i Spania.
I denne utgaven av «Åpen Himmel» på NRK1, får TV-seerne bli med bergenseren og hans følge på en del av den spesielle vandreruta. Dagens mål er landsbyen Arzua i den spanske regionen Galicia.

Bare en tur
For mange er pilegrimsturen en åndelig reise. Thomas er skeptisk til akkurat det.
- Jeg er nok ikke veldig opptatt av det spirituelle. Dette er først og fremst en tur for meg. Men samtidig er det viktig å oppnå de målene som jeg har satt meg her. Det er helt sentralt å komme fram, sier han i denne utgaven av «Åpen Himmel».
Tusenvis av vandrere fra hele verden går den spesielle pilegrimsruta mot Santiago de Compostela. Turen er en turistattraksjon i seg sjøl, men også en mulighet til å la tankene fare.
- Jeg tenker nok mest på familien når jeg går, sier Thomas.

Ikke religiøs
Thomas har også med seg sin bror, Truls Dahle på pilegrimsturen.
I «Åpen Himmel» forteller Truls at heller ikke han er religiøs. Men han synes det er spennende å bruke turen til finne ut hvorfor så mange blir pilegrimer og hva det egentlig er de søker etter.
- Jeg forstår ikke hvorfor folk her bruker så mye tid til å tenke på hva som skjer etter døden. Men jeg tror likevel at denne turen kommer til å forandre meg. Det viktigste er ikke målet, men det som skjer i hodet underveis, sier han.

Skeptisk
Sammen med sine kamerater, vandrer Truls og Thomas mot Santiago de Compostela.
Med på turen er også NRK-programleder Rebecca Strand. Hun er sjøl spørrende til hvorvidt en slik vandring kan forandre livet, og har valgt å ta turen for å finne ut mer.
Dette er den andre episoden av vandringa til kameratgjengen fra Bergen. I løpet av dagens etappe får de smake den lokalt tilberedte blekkspruten «Pulpo». Programmet vil vise hvorvidt den faller i smak….

Finner seg sjøl
De møter også pilegrimsvandrere fra flere land. Mange forteller at de finner seg sjøl i løpet av turen.
- Jeg er ikke så opptatt av dette med å finne meg sjøl, sier Truls Dahle til «Åpen Himmel». – Jeg er mest optatt av å finne min bror, Thomas, å komme nærmere ham.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900
Publikumssevice