Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 24. april 2002 kl 20.55 Niern: Tapt bagasje

Prisbelønt film om fortidens skygger

Simcha (Adam Monty) med sin mor (Isabella Rosselini) i filmen
Simcha (Adam Monty) med sin mor (Isabella Rosselini) i filmen "Tapt bagasje". (Foto: Sonet film)
Antwerpen i Belgia tidlig på 70-tallet. Den opprørske filosofistudenten Chaja tar jobb som barnepike i en sterkt tradisjonell, jødisk familie. Hun har ikke mye sympati for familiens ortodokse skikker, men gjennom kjærligheten til den femårige sønnen, som er stum, lærer hun å akseptere og respektere deres livsstil og får en ny dimensjon på livet.

Chaja (Laura Fraser) har et komplisert forhold til sine foreldre, som begge overlevde nazistenes konsentrasjonsleirer under krigen. Moren (Marianne Sagebrecht) fortrenger fortiden fullstendig, og bruker all sin energi på å bake kaker. Faren (Maximilian Schell) er opptatt av å finne to kofferter han gravde ned under krigen. Han graver hull over alt i Antwerpen.

Chaja trenger penger og tar alle slags jobbe. Hun får jobb som barnepike for femårige Simcha (Adam Monty) i den jødiske familien Kalman. Simcha snakker ikke, men det er ikke noe medisinsk i veien med ham. Han foretrekker rett og slett å holde munn. Chaja blir oppriktig glad i gutten, og bestemmer seg for å lære ham å snakke. Hun vil at faren hans (Jeroen Krabbe) skal bli stolt av ham. Chaja allierer seg med fru Kalman (Isabella Rossellini), men de møter mye motstand, ikke bare fra herr Kalman, men også fra vaktmesteren i bygningen hvor familien Kalman bor. Han forakter jøder, og dermed også Chaja som arbeider for dem.

Konflikter kan ikke unngås, men ulikt fru Kalman vil ikke Chaja vike unna disse konfrontasjonene. Fru Kalman vil ha fred med vaktmesteren, og for å oppnå det ber hun Chaja holde seg borte en tid. Når Chaja skal gjenoppta sitt arbeid i familien Kalman, skjer det noe skjebnesvangert. Disse hjerteskjærende begivenhetene får den unge kvinnen til å oppdage livets sanne verdier, og også en dypere forståelse for Kalman-familiens livsstil.

Filmen ble belønnet med ikke mindre enn fire priser under Filmfestivalen i Berlin i 1998.

Engelskspråklig spillefilm fra 1998
Originaltittel: ”Left Luggage”
Regi: Jeroen Krabbe
I rollene: Laura Fraser, Isabella Rossellini og Maximilian Schell
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
Simcha (Adam Monty) med sin mor (Isabella Rosselini) i filmen ”Tapt bagasje”. (Foto: Sonet film)
Den unge filosofistudenten Chaja (Laura Fraser) får kontakt med den stumme Simcha (Adam Monty) i filmen ”Tapt bagasje”(Foto: Sonet film)