Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. mai 2002 kl 20.00 Einar Rose, selvfølgelig!

Oslo-tonen personlig

Einar Rose var en ruvende skikkelse i norsk revy (Foto: Erik Schibbye)
Einar Rose var en ruvende skikkelse i norsk revy (Foto: Erik Schibbye)
Einar Rose (1898-1979) hadde stor betydning for norsk revykunst med sin særpregede Oslo-tone, men den ruvende gjøgleren hadde mer på menyen enn bare revy. Andreas Diesen har laget dette minnespinnet om Einar Rose. I programmet får vi høre Rose selv, samt kolleger og venner av den frodige kunstneren.

I sin tidlige ungdom var Einar Rose grammofonsjarmør. Han spilte inn over 300 grammofonplater med slagere og mer operettepreget materiale. Rose forteller selv at platesalget aldri tok ordentlig av. Utseendet hans stemte ikke overens med innholdet i sangene, mente han. Men før dette begynte han som sjokoladeselger på friluftsteatret Kongshavn bad utenfor Oslo. Foreldrene ville at han skulle skaffe seg et respektabelt yrke, og i en periode arbeidet Einar Rose som kontorist. På attesten fra kontorjobben står det imidlertid at han var en god skuespiller…

Fra 1937 drev Einar Rose restauranten Rosekjelleren i Oslo. Det var blant annet her han fikk utfolde seg som revykunstner, og i arkivopptak ser vi Leif Juster og Einar Rose i ”Prammen og Madammen”. Leif Juster forteller for øvrig at han og Rose konkurrerte om å være morsomst, og i den forbindelse gjorde hverandre pek. Et pek som imidlertid kostet Rose dyrt, skjedde under krigen, kan revyforfatter Alfred Næss fortelle. Einar Rose fikk nemlig tyske soldater til å dumme seg ut, og det havnet han i fengsel for.

Programmet kan by på flere klassiske Rose-numre som ”Se der danser bestefar”, ”Svigermor og Evensen og kjerringa og jeg”, ”Nå går’n på gummisåler”. ”Det klarer jeg serr’u serr’u” og Einar Roses kostelige parodi på billedhuggeren Gustav Vigeland, ”Vigelands-visa” av Feldborg og Bernhoft.

Robert Levin forteller om tiden han var pianist på Rosekjelleren, Oslos tidligere ordfører, Albert Nordengen minnes Einar Rose, det samme gjør kollegene Leif Juster og Jens Book-Jenssen.

Egenprodusert underholdning fra 1995
Programansvarlig Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Einar Rose var en ruvende skikkelse i norsk revy (Foto: Erik Schibbye)
2 Einar Rose på Rosekjelleren i Oslo (Foto: Erik Schibbye)