Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. mai 2005 kl 13.40 Gjest Baardsen

Røverhistorie i Robin Hood-tradisjon

Alfred Maurstad i rollen som Gjest Baardsen
Alfred Maurstad i rollen som Gjest Baardsen
En frisk og munter folkekomedie fra norsk films "gullalder" står på programmet i dag. Historien om mestertyven Gjest Baardsen som ble folkehelt, fortelles med kjapp handling gjennom et rikt persongalleri og med Alfred Maurstad i tittelrollen.

Gjest Baardsen er satt i fengsel på grunn av en bagatell, men klarer å bryte seg ut. Lensmennene jager ham over hele landet, og når de en sjelden gang får tak i ham, bryter han seg straks ut igjen.

Det varer ikke lenge før Gjest Baardsen blir folkehelt. For riktignok lever han av å stjele, men bare fra de rike. Det er stor nød i Norge, og det blir utstedt en forordning om at sølv skal innleveres til staten. Dette sølvet legger Gjest sin elsk på og fordeler det blant de fattige. Alle hans forbrytelser er forbundet med et sorgløst sinn og et strålende humør.

Kvinne i nød
En dag møter Gjest den vakre og uskyldige Anna. Hennes problem er at den skurkaktige Mons Peder Michelsen har kastet sine øyne på henne, ikke minst fordi han mener hun har mye på kistebunnen. Anna vil ikke vite av ham, og enden på visa blir at Mons Peder får henne dømt til tukthus.

Men Anna blir reddet fra fengselet - av Gjest som flykter med henne, og som etter hvert lærer å elske henne. Han innser at det livet han har ført ikke bærer frem.

Norges store regissør
Tancred Ibsen, det store regissørnavnet i 1930-årene, står for "Gjest Baardsen", "Fant", "To levende og en død" og "Tørres Snørtevold". De har fått status som "de norske gullalderfilmene", filmer han rakk å lage før nazistene tok kontroll over den norske filmproduksjonen.

Alfred Maurstad gjør en sterk og frisk skildring av Gjest.

Norsk spillefilm fra 1939
Regi: Tancred Ibsen
Med: Alfred Maurstad, Vibeke Falk, Joachim Holst-Jensen, Lauritz Falk m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann tlf. 23 04 72 36