Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. mai 2002 kl 20.15 På leting etter Schubert del 1

Schubert , mesterverk og mysterium

Franz Schubert, epokegjørende symfoniker, blir tolket og diskutert av vår tids største musikere.
Franz Schubert, epokegjørende symfoniker, blir tolket og diskutert av vår tids største musikere.
Dokumentaren ”På leting etter Schubert” kaster lys over Franz Schuberts symfonier, som er et relativt begrep tross deres storhet. Vår tids beste dirigenter (Abbado, Muti, Norrington, Sinopoli, Welser-Möst), musikere (Menuhin) og sangere (Fischer-Dieskau) tolker og diskuterer Schubert denne og neste lørdag på ”Hovedscenen”.

Schuberts symfonier forblir et uklart begrep, for snakker vi om ”alle” symfoniene, er det ikke helt klart hvor mange vi tenker på. Den syvende kom ikke lenger enn til skissestadiet, den åttende lot han bli stående som ”Den ufullendte”. Ettertidens forundring over hvorfor han satte strek ved halvgjort arbeid fortsetter – og legger ytterligere alen til symfoniens berømmelse.

I løpet av de tre tiårene Franz Schubert fikk å leve, rakk han å lage en bro mellom klassisismen og romantikken. Schubert sto med andre ord midt mellom Mozart og Beethoven, og kanskje er det først og fremst som symfoniker han uttrykker et skille mellom to epoker i
musikkhistorien.

Sikkert er det at Schubert er en av de store romantiske symfonikerne, nærmere beslektet med etterfølgeren Bruckner enn med Mozart – men det tok tid før han klarte å gi slipp på sin prestasjonsangst i forhold til Beethoven!

I ”Den store” og ”Den ufullendte” er det en ny og udiskutabel symfonisk stemme som står fram. Her lar Schubert ekkoet fra fortiden lyde sammen med romantikkens patos.

Tolkninger og fremførelser
I andre del av ”På leting etter Schubert” hører vi ulike orkestre og ensembler tolke ulike aspekter ved Schubert. Her gir Claudio Abbado til gode intelligente, sympatiske fremførelser – mens Robert Norrington på sin side søker den ”autentiske” fremførelse for å vise hvordan Schubert både er musikk og historie.

Innkjøpt dokumentar i to deler fra Dreamtime Productions
Originaltittel: In Search of Schubert
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Franz Schubert, epokegjørende symfoniker, blir tolket og diskutert av vår tids største musikere. (Montasje: Dreamtime Prod.)