Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 21. september 2007 kl 21.25 Film: Monty Python og ridderne av det runde bord

Arme riddere…

Bolde riddere med stort oppdrag: å finne Den Hellige Gral (Foto: Cinema 5/Python Pictures)
Bolde riddere med stort oppdrag: å finne Den Hellige Gral (Foto: Cinema 5/Python Pictures)
Kong Arthur og hans riddere skal finne Den hellige gral. Dessverre har det vært store nedskjæringer i kongeriket, hestene er blitt satt bort, og derfor må ridderne nøye seg med å late som om de rir til lyden av sammenlimte kokosnøtter.

På veien til Den Hellige Gral møter ridderne den uforskammede franskmannen, "Ni"-ridderne, det sorte "Arrgh"-beistet og den modige sorte ridderen som fortsetter å kjempe, selv om han bare har hodet igjen.

Ridderne tar hver sin vei, og alle som en kommer ut for både farer og fristelser. Sir Galahad the Pure blir utsatt for et fryktelig uvær, og karer seg med nød og neppe fram til Castle Anthrax, hvor han synes å ha sett en visjon av gralen. Inne i slottet blir han godt mottatt. Der bor det nemlig bare unge damer, men Galahad har edfestet et løfte om kyskhet, og det er en pine for ham å oppholde seg blant alle fristerinnene, som ikke legger skjul på hva de vil ha. Galahad blir imidlertid reddet av Sir Lancelot the Brave i siste liten, og de klarer å unnslippe fristelsene.

Senere er Sir Lancelot på tur gjennom en skog da hans væpner plutselig får en pil i brystet. Til pilen er festet et brev som tolkes av Lancelot slik at det er en jomfru i nød på et slott i nærheten. Lancelot setter i vei. Vel framme slakter han omtrent alle han ser, og kjemper seg opp til "jomfruen", som viser seg å være sønnen av slottsherren…

Om filmen
Legenden om kong Arthur er blant de mest kjente og folkekjære historiene i England, og det er vel ingen bombe at nettopp Monty Python-gjengen tar for seg dette riddereposet. Og her nekter de seg ingenting. Det pøses på med hysteriske selvmotsigelser og umuligheter – ingenting er logisk. Selve historien er en annen sak. Her gjelder det å følge med på Terry Gilliams animerte mellomakter, for her kan det passere et år eller to i løpet av noen få sekunder.

Kultklassiker
Historien er ikke lagt opp slik at det skal være lett å holde styr på alt – heller det stikk motsatte. Det viktigste av alt er sketsjene. Mange mener at "Monty Python og ridderne av det runde bord" er deres morsomste film, og mange mener også at filmen er en av de morsomste som noensinne er laget.

Filmen er sendt tidligere.

Britisk komedie (1975)
Originaltittel: "Monty Python and the Holy Grail"
Med: Graham Chapman, Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, John Cleese
Regi: Terry Gilliam, Terry Jones
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78