Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. februar 2002 kl 21.10 Niern: Halvvegs til Haugesund

Road movie på norsk

Geir Birk Nilsen har hovedrollen som den avdankede punkrockeren Otto. (Foto utlånt av CCV Video)
Geir Birk Nilsen har hovedrollen som den avdankede punkrockeren Otto. (Foto utlånt av CCV Video)
Den avdankede punkrockeren Otto fra tjukkeste Oslo har vært arbeidsledig i lang tid. Nå har han endelig fått en spillejobb i Haugesund med sitt enmannssorkester, og han starter turen vestover i sin egen veteranbil. Otto tar veien gjennom Telemark - det skulle han aldri ha gjort.

Haugesund befinner seg et stykke fra Ottos base, Oslogryta, men bilen, en Opel Diplomat årgang 69, bringer ham i riktig retning. Alt ser ut til å gå bra, helt til han kommer til Telemark. Ikke bare er selve landskapet så knotete at veiene tvinges i alle retninger; alt vrenges og vris i Telemark. Alle Otto kommer i kontakt med, leder ham ut på blindveier eller inn i rundkjøringer. Dessuten rapper telemarkingene motoren, en ekte Chevrolet V8.

På veien plukker Otto opp Farida som driver sitt eget high-tech slektsgranskingsbyrå, Roots Research. Hun bidrar til at han ledes nærmere røttene, men Otto vil ikke se seg så mye tilbake. Som tidligere rockestjerne har han ambisjoner, og Haugesund er bare et stoppested på veien til New York.
Ute av stand til å komme verken ut eller vinne innpass, driver Otto rundt i Telemark hvor han kommer i kontakt med de fleste varianter av moderne bygdekultur, fra Eagle Am-car Club til Hardingfela.

Kritikerrost
Både regissør Harald Østgaard Lund og hovedrolleinnehaverne Geir Birk Nilsen (Otto) og Yasmin Syed (Farida) debuterer med glans i lavbudsjettfilmen "Halvvegs til Haugesund".

I avisene stod det å lese:
"Speisa og likandes" (VG), "En film som ruller av gårde med en fortellerglede og en sjarm som blir svært underholdende" (Arbeiderbladet), "Humor og nostalgi i en sjarmerende blanding" (Adresseavisen), "Halvveis til Haugesund byr på 71 minutter med film som er ulik all annen film du har sett. Og det er svært sjelden man finner like god grunn for å gå på kino og få tida te å gange". (Morgenbladet)

Norsk spillefilm fra 1997
Regi: Harald Østgaard Lund
I rollene: Geir Birk Nilsen, Yasmin Syed, Peter Garden, Agnes Buen Garnås m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 72 36

Billedtekst:
1. Geir Birk Nilsen har hovedrollen som den avdankede punkrockeren Otto. (Foto utlånt av CCV Video)
2. "Halvvegs til Haugesund" er en "speisa" film fra Telemark. (Foto Utlånt av CCV Video)