Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. mars 2008 kl 22.30 Store studio

Kris Kristofferson i Store studio

Anne Lindmo leder Store studio. (Foto: Øystein Klock, 2008)
Anne Lindmo leder Store studio. (Foto: Øystein Klock, 2008)
En amerikansk legende besøker Anne Lindmo i kveld - Kris Kristofferson er blitt 72 år, men har slett ikke pensjonert seg.

Kris Kristofferson er militærpiloten som ble country-legende og som også har rukket å spille i nittitalls filmer. Samtidig har han markert seg som en politisk aktivist.

Mannen bak hitlåter som "Help Me Make It through the Night" og "Me and Bobby McGee" er på besøk i Oslo for å delta i et seminar om ytringsfrihet og musikksensur på Nobels Fredssenter. Kristoffersen har selv opplevd å bli sensurert for sine kritiske utspill og for låtskrivingen sin, der han stadig kritiserer det politiske establishment generelt og amerikansk utenrikspolitikk spesielt.

Paparazzienes drømmebilder
Den britiske kunstneren Alison Jackson tar bildene paparazzifotografene drømmer om å ta. Hennes fotografier ser ut til å avsløre dronning Elizabeth på do, George Bush som sliter med Rubiks kube eller Madonna som bytter bleier på adoptivbarnet sitt.

Jackson fikk sitt gjennombrudd i 1999 da et av hennes bilder skapte voldsom debatt i England. Fotografiet viser tilsynelatende den da nylig avdøde prinsesse Diana sammen med elskeren Dodi-Al-Fayed og deres lille barn. Bildet var tatt ved hjelp av dobbeltgjengere, men så svært overbevisende ut og satte i gang en voldsom debatt i England.

I årene etter har Alison Jackson fortsatt å utforske kjendisfotografiene gjennom bruk av dobbeltgjengere og paparazziestetikk. I tillegg til fotoserier og flere bøker har hun laget reklamekampanjer for Scwheppes og prisbelønte tv-serier for BBC og Channel 4.

Store Studio har møtt Alison Jackson i hennes hjem i Chelsea i London.

Husmødrene vender tilbake
Noen av norsk filmhistories mest sette filmer var de såkalte husmorfilmene. Filmene kom i stand som et samarbeid mellom myndigheter og kommersielle interesser, de var siktet inn mot husmødrene og komponert som en blanding av underholdning og undervisning.

Nå relanseres husmorfilmene på DVD, og vi undres på om dette henger sammen med en fornyet interesse for huslig kompetanse og husmorfaglige øvelser.

Store Studio har invitert etnolog og husmorforsker Ingun Grimsdal Klepp for å gi oss en guide til husmorfilmene, og for å spekulere i hvorfor vi nå er inne i en tid med fornyet fokus på husarbeid og hjemmehygge.

Dans, dans, dans
Dansens Hus åpner i Oslo denne uka. Lokalene på Grünerløkka blir Norges første og eneste rene dansekunstarena.

Katrine Bølstad leder ett av de tre kompaniene som er valgt ut til å delta i den høytidelige åpningen. I kveld får du en ørliten men garantert appetittvekkende smakebit av hennes forestilling "Dark Night of the Soul".

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester fra kulturlivet, reportasjer og levende musikk.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson, vaktsjef, Store studio: Helle Vaagland, 23 04 70 00/41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no

LENKER
  • Hjemmeside