Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. februar 2004 kl 22.30 Safari

Leve Lomo!

Programleder Marte Spurkland byr i kveld på politisk kunst og lomografier. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland byr i kveld på politisk kunst og lomografier. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Lomo er et billig, russisk allemannseie-kamera som ble produsert på 80-tallet. En vennegjeng ble så fascinert av fotoapparatet de startet en folkebevegelse, og nå finnes det "Lomo-ambassader" over hele verden. I denne ukens Safari møter vi også flere politisk engasjerte kunstnere.

En vennegjeng fra Wien fant Lomo-kameraet på en reise, forelsket seg helt i det og de litt uskarpe bildene det tok. Gjengen begynte å kjøpe alle fotoapparatene de kom over og smuglet dem ut av Russland. Dette var begynnelsen på en folkebevegelse. De som eide et Lomo, kalte seg lomografer, og fans laget sine egne "Lomo-ambassader" og konkurranser over hele
verden.

Safari har vært i hovedkvarteret i Wien hvor det jobber 70 Lomo-frelste på fulltid. Arkivet deres inneholder over 1 million lomografier. Seerne får også møte Cecilie Omren som vant 2000 Lomographic World Games i Tokyo. Dette var starten på hennes karriere som kunstfotograf.

Israels svar på Michael Moore
I kveld møter vi også Gilad Atzmon som er født i Israel og nå bor i London. Atzmon er av jødisk avstamning og er mest kjent som jazzmusiker med gruppa Gilad and the Orient House.

Men han er også skribent og forfatter, en slags Israels svar på Michael Moore, bare enda krassere i tonen. Atzmons hovedbudskap er hvor feilslått Israels politikk i Midtøsten er. Detter er også tema i debutboka "En veiledning for de forvirrede", som nå kommer ut på norsk.

Politisk kunst
Den svenske billedkunstneren Åsa Sonjasdottir bor i København og engasjerer seg aktivt i lokalmiljøet i Nørrebro. Sammen med flere andre kunstnere har hun laget et kulturbyrå i bydelen som går inn og ser på sosiale strukturer i nærmiljøet og hvordan folk har det.

Russisk kunst
Vårens storsatsing på Museet for samtidskunst i Oslo er "Se opp! - kunst fra Moskva og St. Petersburg". Like etter murens fall var "alle" opptatt av Øst-Europa og kunsten derfra. Men hva skjer nå? Safari har vært med kurator Kari Brandtzæg til St. Petersburg for å se noe av det publikum i Oslo skal få oppleve.

Om Safari
Marte Spurkland er programleder for kulturmagasinet Safari. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252