Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. oktober 2004 kl 22.45 Thor Heyerdahl og pyramidene i Tucume

Thor Heyerdahl i Tucume

Thor Heyerdahl ved pyramidene i Tucume, Peru. (Foto: Sebra Film AB)
Thor Heyerdahl ved pyramidene i Tucume, Peru. (Foto: Sebra Film AB)
I forkant av det som ville vært Thor Heyerdahls 90-årsdag onsdag 6. oktober, sender NRK en dokumentarfilm om den verdensberømte oppdageren og pyramidene han var med på å grave ut i Tucume, Peru.

Året var 1988 og Thor Heyerdahl var i gang med opptak til fjernsynsserien "The Kon-Tiki Man" langt nord i Peru da den peruanske arkeologen Walter Alva tipset ham om å besøke pyramidene i Tucume.

Historisk link
Verken Thor Heyerdahl eller de peruanske kulturmyndighetene hadde hørt om disse pyramidene tidligere, og Walter Alvas oppdagelse av de 26 pyramidene utenfor den lille byen Tucume nord i landet framkom som et av de beste bevisene for at Tucumes befolkning hadde hatt forbindelser med Påskeøyene.

Med støtte fra Kon-Tiki Museet startet Heyerdahl utgravninger ved den største av pyramidene. Pyramidefeltet er også det største i verden.

Fornminnene viste seg å være uberørte, ingen gravplyndrere hadde vært der, og arkeologene gjorde en mengde funn. En del av dem er helt unike for dette stedet – og i relasjon til Påskeøya.

Gjennomslag
På den vitenskapelige kongressen om Påskeøya i Wyoming, USA, i 1994 ble de sensasjonelle funnene lagt fram. Dette var nok en triumf for Thor Heyerdahl, flere av hans mest innbitte motstandere ga opp og erkjente at det faktisk hadde vært en forhistorisk forbindelse mellom Påskeøya og Sør-Amerika. Noe Thor Heyerdahl hadde hevdet siden han besøkte Påskeøya første gang i 1955.

Thor Heyerdahl jr. står for kommentaren i dokumentarfilmen og presenterer noen av skattene som lå skjult på verdens største pyramidefelt da den verdensberømte norske oppdageren ankom dit.

Svensk dokumentar (2004)
Produsert av: Sebra Film
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
Les mer: http://

LENKER
  • Les mer