Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. mars 2001 kl 21.40 Soldater i måneskinn

Soldater i måneskinn (t)


NRK1 søndag 18. mars kl 21.40
Soldater i måneskinn (1:4)
Seriestart!

Storbyens søvnløse menn

Den svenske tv-serien \"Soldater i måneskinn\" er et både tragisk og komisk samtidsdrama om hverdagslige mennesker i en svensk by. I sentrum for handlingen står to helt ulike menneskeskjebner - to søvnløse menn som har det til felles at tilværelsen deres raser sammen. De kjenner ikke hverandre, men deres veier skal komme til å krysse hverandre.

Det er den kjente svenske forfatteren Klas Östergren som har skrevet manus til \"Soldater i måneskinn\" for SVT Drama, mens regien er ved Tomas Alfredson, sønn av filmskaperen Hasse Alfredson. I hovedrollene som Gunnar og Rolf møter vi skuespillerveteranene Gösta Ekman og Göran Ragnerstam.

Den deprimerte, sykemeldte læreren Gunnar og den framgangsrike byggmesteren Rolf er begge stressede, plagede mennesker som ikke får sove, og som derfor blir en fare for seg selv og andre.

Unngikk katastrofe
Ellers har de to hovedpersonene lite til felles. Adjunkten Gunnar lever på minnene fra sin idealiserte, radikale ungdomstid på 60-tallet. Nå har han fullstendig mistet livsgnisten etter at han ved en tilfeldighet unngikk å bli med på en skjebnesvanger båtreise over Nordsjøen. Noen av hans venner omkom i katastrofen, som ble et nasjonalt trauma med klare paralleller til Estonia- ulykken i 1994. Hvordan har det seg at han ikke vil leve det livet som han mirakuløst fikk beholde?

Rolf er Gunnars rake motsetning, en meget livsglad og lidenskapelig mann med et mildt sagt rikt familieliv. Han har nemlig to familier som ikke vet om hverandre, og snart skal han bli far igjen. Foretaket han driver er blomstrende, og nå står foran sitt livs forretningsaffære - hvis banken vil. Men samtidig står hans halsbrekkende dobbeltliv i stadig fare for å bli avslørt. Rolfs manglende evne til å kontrollere tilværelsen skal vise seg å bli skjebnesvanger.

Utbrenthet
\"Soldater i måneskinn\" er en beretning som utspiller seg på flere plan og med flere temaer. Ett av dem er utbrenthet. \"Soldatene\" som tittelen henspiller på, er en slags privat, akutt redningstjeneste som rykker ut til mennesker som har fått nok, og som bryter sammen. Men hvilke metoder benytter disse mørkkledde menn seg av, og hva slags hjelp kan de egentlig tilby?

- Det blir tidlig klart at både Rolf og Gunnar befinner seg i situasjoner som de ikke mestrer, sier hovedrolleinnehaveren Gösta Ekman. - De er på vidt forskjellige måter produkter av et samfunn der alt skal gå fort, og der mennesket til slutt likevel står helt alene.

NRK1 søndag kl 21.40

Dramaserie fra Sveriges Television (2000)
Originaltittel: Soldater i månsken
Manus: Klas Östergren
Regi: Tomas Alfredson
I rollene: Gösta Ekman, Göran Ragnerstam, Lena Nylén, Annika Olsson, Johan H:son Kjellgren, Lars Passgård, Gunilla Abrahamsson, Frida Hallgren, Annika Hallin og Annicka Gjörvald
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
1. og 2. Gösta Ekman og Göran Ragnerstam spiller hovedrollene som Gunnar og Rolf i den svenske dramaserien \"Soldater i månsken\". (Foto: Mattias Edwall, SVT)

2. - 4. Gunnar (Gösta Ekman) har mistet all livslyst etter at han unngikk døden med en hårsbredd. (Foto: Mattias Edwall, SVT)

5. - 7. Rolf (Göran Ragnerstam) driver en blomstrende bedrift og lever et halsbrekkende dobbeltliv med to familier. (Foto: Mattias Edwall, SVT)