Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. desember 2007 kl 20.45 Året med kongefamilien 2007

Kongeparets jubileumsår

Kongeparet ser tilbake på et begivenhetsrikt år. (Foto: Anne Liv Ekroll)
Kongeparet ser tilbake på et begivenhetsrikt år. (Foto: Anne Liv Ekroll)
Tradisjonen tro skal vi sammen med kong Harald og dronning Sonja se tilbake på året som har gått. 2007 har vært et begivenhetsrikt år. Blant annet har både kongen og dronningen fylt 70 år. Kongeparet kommenterer selv små og store begivenheter og intervjues av Anne Grosvold.

Feiringen og opplevelsen av kongeparets respektive 70-årsdager vil selvfølgelig få en sentral plass i programmet. Blant annet skal vi se nærmere på noen av de mer spesielle gaveoverrekkelsene kongeparet fikk.

En av disse var regjeringens gave, en restaurering og oppgradering av parkanlegget Dronningberget med den nyoppussede løven på Bygdøy.

I tillegg skal vi besøke Sikkilsdalen, eller Prinsehytta som hytta kalles på folkemunne. I gnistrende høstsol skal vi bivåne en annen av presangene, nemlig den nye skigarden.

Krigsveteraner
I løpet av 2007 har kongen holdt mottakelse på Slottet for krigsveteraner, hvor veteranene også fikk møte de andre medlemmene av kongefamilien.

Krigsminner sto også sentralt da dronningen på forsommeren for første gang besøkte Shetland. Sammen med prins Charles og hertuginnen av Cornwall deltok hun blant annet i åpningen av et nytt museum der.

Av de mer tradisjonelle besøkene vi følger, er kronprinsparets fylkesbesøk i Nord-Troms og kongeparets statsbesøk i Tyskland.

Store kontraster
Kontrastene er store i kongefamiliens liv. I løpet av året som gikk har de vært på flere besøk i noen av verdens fattigste land. De har reist i slumområder og møtt sykdom og nød.

Dronningen har besøkt Kenya, kronprinsen har vært i Burundi og kronprinsessen har vært i Nicaragua. Kronprinsesse Mette-Marit vil i programmet spesielt komme inn på sitt engasjement i kampen for bekjempelse av hiv og aids.

I programmet møter vi også prinsesse Märtha Louise på noen av hennes offisielle oppdrag dette året.

Etter en langvarig restaurering kan kongeparet glede seg over at Kongsgården på Bygdøy nå er ferdig. Til våren flytter kongeparet inn, og får se en del av de vakre interiørene som kommer til å tas i bruk.

Egenproduksjon fra NRK Underholdning (2007)
Intervjuer: Anne Grosvold
Prosjektleder og regi: Anne Torjussen Diesen, tlf 23047801
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954/23049486
Tv-seere bes kontakte NRKs Karoline Berg, tlf 815 65 900