Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. mai 2005 kl 20.15 Vulkanen

En ulmende vulkan

Maggie Chin (Jane McLean) rapporterer fra Yellowstone nasjonalpark. (Foto: BBC)
Maggie Chin (Jane McLean) rapporterer fra Yellowstone nasjonalpark. (Foto: BBC)
Året er 2020 og hele verden er truet. Ikke av atomkrig eller terrorister, men av en supervulkan i Yellowstone nasjonalpark som er i ferd med å bryte ut.

BBC har laget en todelt dramaserie om hva resultatet hadde blitt dersom supervulkanen skulle få et skikkelig utbrudd. Over én milliard mennesker ville ha blitt rammet.

Supervulkanens krefter
Det siste utbruddet til en supervulkan skjedde for 74.000 år siden. Dette førte til at planeten Jorden ble lagt i stummende mørke i seks år, istiden gjorde sitt inntog og befolkningen ble redusert med over 2.000 mennesker.

Like under jordoverflaten ved supervulkanen i Yellowstone nasjonalpark har det samlet seg varme kilder, geysirer og en stor del magma. I området hvor vulkanen ligger, er det store bevegelser i landmassene, og forskere vet at en dag kommer lavaen til å bryte gjennom overflaten. Det er bare et spørsmål om tid.

Første episode
Den første episoden dreier seg om dilemmaet som Yellowstones forskerteam , ledet av Rick Lieberman (Michael Riley), står overfor. Deres jobb er å følge med på hvordan supervulkanen i parken oppfører seg.

Et jordskjelv rammer parken, og reporter Maggie Chin (Jane McLean) forteller at et utbrudd fra vulkanen er nært forestående. Forskerne anført av Rick gjør sitt beste for å argumentere for at dette er feil, men sannheten er at de overhodet ikke vet hva som skjer inne i vulkanen.

Flere mystiske og alarmerende begivenheter følger hverandre i parken, og presset på forskerteamet som skal svare for hendelsene, er enormt. Ingen vil si noe feil, og samtidig håper de at utbruddet ikke vil komme.

Men så skjer det noe. En rystelse i bakken gir dystre signaler...

Innkjøpt dramaserie (2004)
Originaltittel: Supervulcano
Produsert av: BBC Worldwide
Med: Jane McLean, Michael Riley, Gary Lewis, Shaun Johnston, Jennifer Copping, Susan Duerden, Sam Charles, Robert Wisden, Rebecca Jenkins og Tom McBeath.
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,


LENKER
  • Les mer