Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. november 2013 kl 20.15 Dialektriket

De dummes dialekt


Dialekten gjør deg dum, smart, kul eller teit bare du så vidt har åpnet kjeften. Hvorfor er det slik, og går det an å snu det?

Vi dyrker fordommene vi har mot hverandre gjennom dialektene. Det brautende skrålet til bergenseren. Den grove vitsen til nordlendingen. Det dumme blikket til østfoldingen. Alle i landet har vi noen vi gjør narr av. Men hvordan er det å være den som alle ler av?

Dialekthierarkiet
Christine Natalie Meyer fra Fredrikstad blir flau hver gang hun hører dialekten sin på tv. Hun er en av dem Yasmin Syed møter i Fredrikstad i denne tredje episoden av «Dialektriket», sammen med revy-veteranen Rune Nielsen og leder for Østfold Mållag, Magne Aasbrenn.

Yasmin møter også nordlendingen Frida Buschmann, som ble knust da hun kom til Oslo på 50-tallet. Hun turte knapt å åpne munnen fordi alle rettet og hakket på språket hennes. Hvorfor er det slik at noen skal skamme seg over dialekten sin?

Yasmin bestemmer seg for å ta opp kampen sammen med østfoldingene. Går det an å snu dialekthierarkiet? Hva skal til for at østfoldingene får hevet statusen til dialekten sin?

Om serien
Hva er det med nordmenn og dialekter? Bli med Yasmin Syed på en oppdagelsesreise i den språklige galskapen i "dialektparadiset" Norge.

I "Dialektriket" er det oss nordmenn og følelsene våre det handler om, snarere enn eksperter og fakta. For dialektene vekker sterke følelser, fra glede og stolthet til sinne og forakt. I butikken, på bensinstasjonen, på festivaler og i barnehager jakter Yasmin på dialektfølelsene. Hun møter folk med et enormt engasjement og stor kjærlighet til sitt eget språk.

Parallelt med serien inviterer NRK alle til å stemme fram det beste dialektordet i Norge. Aksjonen skjer både på nrk.no og facebook, og vinneren vil bli kåret i siste episode av "Dialektriket".

Norsk underholdende faktaserie i seks deler
Produsert av: NRK Hordaland (2013)
Programleder: Yasmin Syed
Regi: Alexander Vollevik Larsen
Journalist: Hanne Marie Molde
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00
Bilder av Yasmin Syed er publisert i tilknytning til premieren, se Dialektriket - episode 1


LENKER
  • Dialektriket - episode 1