Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. august 2003 kl 22.00 Dok1: Israels hemmelige våpen

NRK sender "Israels hemmelige våpen"

Mordechai Vanunu arbeidet selv på Israels atomvåpenfabrikk i Negevørkenen og har snart sonet ferdig en dom på 18 år etter sine avsløringer. (Foto: Scanpix)
Mordechai Vanunu arbeidet selv på Israels atomvåpenfabrikk i Negevørkenen og har snart sonet ferdig en dom på 18 år etter sine avsløringer. (Foto: Scanpix)
BBC-dokumentaren om Israels kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpenarsenal har vakt oppsikt og skapt en isfront mellom israelske myndigheter og BBC. Nå sender NRK den omstridte dokumentaren.

Dokumentaren avslører at Israel har verdens sjette største arsenal av små taktiske atomvåpen, som landet for øvrig aldri har fått tillatelse til å bygge opp, og som ingen våpeninspektører har fått komme i nærheten av.

Gaza-eksperiment
Israels kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpenarsenal har så langt vært omgitt av en mur av taushet hos Israels myndigheter. Det omstridte programmet viser at Israel så sent som i februar 2001 brukte Gaza som område for å prøve ut en ny gass. Eksperimentet førte til at 180 mennesker måtte på sykehus.

Isfront
Da BBC sendte "Israels hemmelige våpen" på BBC World i mars i år, og gjorde dokumentaren tilgjengelig for 200 tv-stasjoner rundt i verden, raste israelske myndigheter og erklærte BBC-journalister for uønsket i landet.

Avsløringen og kilden
Allerede i 1986 publiserte The London Sunday Times avsløringen om Israels hemmelige atomvåpenfabrikk i Negevørkenen. Det var den israelske ingeniøren Mordechai Vanunu som ga avisen sine avslørende fotografier av fabrikken. Bildene hadde han selv tatt mens han arbeidet i fabrikken.

Etter Vanunus avsløringer i Sunday Times ble han kidnappet, bedøvet, lagt i lenker og bortført til Israel av landets etterretningstjeneste Mossad. Han ble senere dømt som forræder, og har nå tilbrakt 16 år i fengsel, 11 av dem i isolasjon. Mordechai Vanunu soner en dom på 18 år. Til tross for press på israelske myndigheter fra en rekke organisasjoner og komiteer verden rundt for å få Vanunu frigitt, er det ingenting som tyder på at han vil slippe ut før tiden.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Israel’s Secret Weapon (2003)
Produksjon: BBC Worldwide
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57