Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. januar 2003 kl 22.30 Migrapolis

Mellom barken og veden

Advokat Trond Romstad og en klient (NRK-foto)
Advokat Trond Romstad og en klient (NRK-foto)
Kveldens ”Migrapolis” presenterer tre menn som har flyktninger som jobb. De møter mennesker som trenger hjelp og ofte ber om det, men det er begrenset hva de tre har lov til å gjøre.

Over 16 tusen mennesker søkte om asyl i Norge i fjor. Noen får bli, de fleste får det ikke. Nesten 90 tusen bor her allerede.

Gunnar Gundersen
- Jeg har hatt mange mennesker som har sittet og grått på mitt kontor fordi de ikke vet hvordan de skal takle det når de kommer tilbake til hjemlandet. Det setter i gang følelser hos meg, sier Gunnar Gundersen, spesialmedarbeider ved Utlendingsseksjonen ved Oslo Politikammer.

Gundersens arbeidsoppgaver er i hovedsak å hindre ulovlig innvandring og ulovlig opphold i Norge. Denne jobben har han hatt siden 1988. Reporter Mai Ba Hung blir med ham på et uttransporteringsoppdrag. Han forteller at det er vanskelig å sende ut småbarnsfamilier til dårlige økonomiske forhold og en uviss framtid. Men han mener at det er viktig at det norske samfunnet har en utlendingspolitikk, og at de ulike instansene må gjøre en best mulig jobb. Den holdningen gjør at han trives med sin del av arbeidet.

Djordje Borojevic
Djordje Borojevic er tolk, en av svært få med statsautorisasjon. Han kom til Norge som flyktning da han var 14 år, etter at krigen hadde kommet til hjembyen Sarajevo for ti år siden. Vi møter ham på basketbanen, der han er trener for guttelaget til Sentrum Tigers. Ved siden av tolkejobb og treneroppdrag studerer han ved Universitetet i Oslo, og er snart ferdig utdannet jurist.

Djordje Borojevic møter sterke skjebner hver dag i jobben som tolk. Han blir ofte spurt om hjelp, men han har ikke lov til å hjelpe. Andre ganger avslører han løgner, men han kan ikke si noe. Som profesjonell tolk må han holde avstand, yrket har strenge regler, det er ikke lov å blande seg inn i det som skjer, forteller han til reporter Anniken Mihle.

Trond Romstad
Trond Romstad har møtt mange menneskeskjebner gjennom sin jobb som advokat i 30 år. Selv med lang fartstid som asyladvokat mener han at det å gi omsorg til sine klienter, tjene penger og praktisere juss er en vanskelig balansegang som kan gjøre at han kommer i et dilemma. Den vanskeligste oppgaven for advokat Romstad er å bringe asylsøkeren budskapet om negativt vedtak. - Det føles som når en lege forteller en pasient at vedkommende har en uhelbredelig sykdom, sier han. - Asylpolitikk er som været. Med en skiftende asylpolitikk i Norge er det ikke alltid så mye jeg kan gjøre for klientene. Asylsøkere fra enkelte land får ikke bli uansett om de er forfulgt eller ikke.

Reporter Rajan Chelliah blir med advokat Romstad til et asylmottak hvor han besøker en av sine klienter, og når Romstad bruker musikken til å koble av fra den travle hverdagen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83