Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 18. august 2008 kl 20.10 Medisinske våghalser: Vaksiner

Vaksinens pris

Programleder og lege Michael Mosley fortsetter historien om forskernes innsats mot sykdom og død. Vaksine er kveldens tema. (Foto: BBC)
Programleder og lege Michael Mosley fortsetter historien om forskernes innsats mot sykdom og død. Vaksine er kveldens tema. (Foto: BBC)
Vaksiner er tema i program 2 i serien om hvordan medisinere har eksperimentert med seg selv i forskningens tjeneste. De frykteligste forsøk ligger bak mange av dagens uunnværlige preparater mot smittsom sykdom.

Vaksinen bygger på det prinsippet at smittestoffer føres inn i mennesker eller dyr for å gjøre dem immune mot infeksjonssykdom. Det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg at det har hatt sin pris å utvikle de virksomme preparatene, og i riktig dosering.

Den første vaksinen vi kjenner til, er koppervaksinen, som ble tatt i bruk i 1796. Den var helt avgjørende for at kopper til slutt ble utryddet på verdensbasis. Først i 1879 fikk vi vaksine nummer to, som var mot kolera.

Programlederen og legen Michael Mosley forteller dramatiske og til dels tragiske historier om utviklingen av vaksiner mot sykdommer som rabies, tyfoidfeber og polio.

Snylteorm
Mosley møter også noen av dagens medisinske våghalser. Professor Dave Pritchard og hans kolleger ved Nottingam-universitetet infiserte seg selv med snyltearten hakeorm.

De hadde oppdaget at hakeormen produserte stoffer som kunne redusere symptomer på allergi og astma. Men før de kunne bruke ormene i pasientbehandling, måtte de finne ut hvor trygt dette var. De var enige om at det ikke ville være riktig å be noen andre om å være prøvekaniner.

- Vi følte at den eneste måten vi kunne gå videre med prosjektet på, var selv å finne en dosering vi trygt kunne prøve ut i et medisinsk forsøk, sier de.

Om serien
Den prisbelønte journalisten og legen Michael Mosley viser oss hvordan mange medisinske gjennombrudd skyldes at leger og forskere har drevet forsøk på seg selv.

I fire episoder får vi historier om hvordan medisinere har brukt seg selv som prøvekaniner gjennom tidene – med oppsiktsvekkende, grusomme og til tider dødelige konsekvenser.

Serien tar for seg utviklingen av anestesien og vaksinene, og de forferdelige forsøkene som ligger bak dagens kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og sykdom, og om sykdommer som syfilis, gulfeber og kolera.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Medical Mavericks
Produksjon: BBC (2007)
Ved Michael Mosley
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer