Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. november 2003 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Liv Ullmann

Under huden med kameralinsen

Vi får se nye sider av Liv Ullmann i kveldens premiere på
Vi får se nye sider av Liv Ullmann i kveldens premiere på "Ansikt til ansikt". (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. Nå tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en helt unik måte. Hvem har vel hørt Liv Ullmann kalle seg selv en "hulkediva"?

I en intim og løssluppen samtale med Morten Krogvold innrømmer Norges store filmstjerne og regissør at hun vet at hun har vært en stor "hulkediva" opp gjennom tidene. Dette programmet markerer starten på en helt unik portrettserie som skal vises åtte tirsdager fremover. Krogvold har i tillegg møtt biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Hulkedivaens ukjente sider
- Jeg hulker fordi folk gjerne hulker med meg, avslører Liv Ullmann i kveldens program.

Hun forklarer at hun har veldig lett for å leve seg inn i andre menneskers beretninger – enten det er journalister eller andre folk hun møter. Og da strømmer jo gjerne tårene fritt og man kan lett oppfattes som litt hulkete.

Hun tar imot Krogvold på sommerstedet sitt ved Sandefjord, og mens fotografen søker etter det perfekte uttrykket ved sitt foto-objekt, flyter samtalen og ikke minst latteren lett. Selv sier Krogvold at Ullmann er et av de morsomste og galeste menneskene han har møtt.

Ullmann snakker fritt om sitt kompliserte forhold til Ingmar Bergman og hvordan det var å jobbe med ham på nytt under innspillingen av "Saraband". Den aller siste norske spillefilmen til Ullmann kom i 1969, og vi aner et snev av oppgitthet over den norske filmbransjen hos den store internasjonale stjernen.

- Hvorfor kunne de ikke brukt meg mens jeg var ung og vakker?

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96