Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. juli 1999 kl 19.30 Danske på lofotfiske

Danske på lofotfiske (t)


NRK2 onsdag 14. juli kl 19.30
Danske på lofotfiske

Eventyrlig torskefiske

Den danske tv-journalisten Søren Ryge Petersen setter sjøbein ombord på den gamle seilskuta \"Salarøy\" og staker ut kursen mot Lofoten og et eventyrlig torskefiske.
- Det finnes en håndfull fenomener som er mer norske enn noe annet: Fjellene, geitosten, seterjentene, langrenn og torskefisket, fastslår Ryge Petersen.
For en landkrabbe fra Danmark blir det fascinerende dager med sne på fjelltoppene, iskaldt hav, 3000 fiskere og ufattelige mengder med torsk.
Den ettertraktede skreistammen fra Barentshavet svømmer hvert år sydover mot Lofoten for å gyte. Stappfull av rogn og krøll og med lys, nesten hvit lever er den en råflott ferskvare.

Følger skreien
Det er linebåtene som deltar lengst i det tradisjonelle fisket. De møter skreien utenfor Vesterålen allerede i januar og følger den inn på gytefeltene og ut igjen.
Den gytemodne torsken sprer seg i store mengder og godværet fører til kjempefangster. Søkklastet med fisk legger båtene til kai, totalt 500 millioner kroner rikere.
Det meste av fangsten blir saltet og solgt til Portugal og Spania. Fisk fra Lofoten er ettertraktet blant annet til bacalao. Betydelige mengder fisk blir også hengt til tørk, og i løpet av sommeren solgt til Italia. Noe av fangsten blir videreforedlet og solgt lokalt som filet. En del blir også solgt som fiskemat.

NRK2 onsdag kl 19.30
Tidligere sendt i NRK1 13.7.98

Bilde (via Scanpix/Internett)
For landkrabben Ryge Petersen blir torskefiske i Lofoten en fascinerende opplevelse.

Dansk produksjon fra Danmark Radio
Ved Søren Ryge Petersen
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123