Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. april 2005 kl 23.15 Utsyn: Den forbudte tigerjakten

Tigerens verste fiende

Vi følger tigeren i det veldige området fra taigaen langt øst i Russland til Kambodsjas jungel i sør. (Foto: Michiel Hotte)
Vi følger tigeren i det veldige området fra taigaen langt øst i Russland til Kambodsjas jungel i sør. (Foto: Michiel Hotte)
Mennesket er tigerens verste fiende, og verken tiden eller loven er på dette flotte dyrets
side. I løpet av de siste hundre år er antall tigre og deres habitat redusert med 95 prosent.


Tre av tigerartene, den balinesiske, javanesiske og kaspiske, er utryddet. Fordrevet med ild, ved systematisk ødelegging av dens naturlige omgivelser og gjennom ulovlig jakt, står tigeren overfor en konstant trussel om å bli totalutryddet. Det finnes i dag flere tigre i bur enn i det fri.

Til våpen for tigeren
Kveldens BBC-dokumentar viser hvordan tigeren lever i det veldige området fra taigaen langt øst i Russland til Kambodsjas jungel i sør. Den viser også hvordan tjetjenske, afghanske og vietnamesiske krigsveteraner nå strekker våpen for å beskytte tigeren i disse områdene.

Også dyrebeskyttere og miljøvernere slår nå tilbake og kjemper for bevaring av tigeren. Amerikaneren Steve Glaster er en tidligere politiagent som arbeider for dyrebeskyttelsens sak. Dokumentaren følger ham under opptrening av krigsveteraner og anti-krypskytter-patruljer i militær taktikk.

Ulovlig handel
Vi følger Steve Glaster og hans menn i Sør-Korea. De er sving med å fakke en lokal boss som handler med drepte tigre. Det er da en patrulje kommer over en død tigresse i en primitiv snare.

Dokumentaren viser også opptak med skjult kamera av omsetning av tigertenner og tigerben på markedet i Myanmar.

Og ikke minst hører vi at noen av mennene Steve Glaster har trent opp, har måttet betale den samme prisen som tigrene de skulle beskytte.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Tiger Traffic - This World
Produsert av: Cicada Films for BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57