Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. november 2007 kl 20.10 Dokumentar: Vekkelsen

Anti-vestlig vekkelse og islamsk terror

Med Egypt og Kairo som utgangspunkt gir en norsk dokumentar en grundig innføring i hvordan Al Qaida og andre muslimske bevegelser legitimiserer bruk av vold for å skape et bedre og mer rettferdig islamsk samfunn.

Store deler av den muslimske verden gjennomgår en dyptgripende anti-vestlig vekkelse. Med Egypt som utgangspunkt dokumenterer programmet en religiøs oppvåkning. Landet er rollemodell for flere arabiske land.

Anti-moderne
I Midt-Østen lyder det nye slagordet til den vanlige mannen på gata slik: "Islam er løsningen". I Kairo spiller ikke lenger drosjesjåførene musikk-kassetter. Nå strømmer moralske formaninger og fortellinger om profeten ut av taxiens stereoanlegg.

På gata i Kairo ser en hvordan den anti-moderne vekkelsen brer seg. Sløret er mye mer til stede i bybildet, og arbeiderne ber om fri og trer av for å be. Samfunnslivet stopper opp flere ganger daglig.

Islamistene på fram-marsj
I politisk forstand viste vekkelsen seg sist under valget i Tyrkia, der det regjerende islamistpartiet fikk rekordstor oppslutning. Hamas i Palestina og Hizbollah Libanon er andre utslag av det samme fenomenet. Vekkelsen er også tydelig i Pakistan, Afghanistan og Saudi-Arabia.

Det muslimske brorskapet som er den største massebevegelsen i Midt-Østen, har sitt opphav i Egypt. Brorskapet er i kraftig vekst, og mange mener at det bare er et spørsmål om tid før islamistene tar makten i flere arabiske land.

I 16 politiske valg i den muslimske verden de siste årene gikk islamistene fram på alle fronter. De moderate pasifistiske islamistene utgjør den store majoriteten. De radikale og voldelige jihadistene opplever samtidig en voksende oppslutning, og terroren vi har sett mot vestlige mål i de siste årene, springer ut denne fløyen.

Norsk dokumentar (2007)
Produsert av: Nestegard Media
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no