Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. januar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Ung, men skeptisk

Konfliktnivået øker

Reporter Lotten Christiansen har møtt skoleeleven Rikke Warud (Foto: NRK)
Reporter Lotten Christiansen har møtt skoleeleven Rikke Warud (Foto: NRK)
I Kristiansand har det dannet seg ulike gjenger av ungdommer som ofte er i konflikt med hverandre. I kveldens Migrapolis møter vi ungdommer som forteller hvordan de oppfatter situasjonen.

En av dem er Nina Folmar Nilsen. – Nesten alltid når jeg går forbi gjengene med innvandrerbakgrunn så slenger de dritt etter meg. Ofte er det et eller annet nedsettende om meg som jente, sier hun. - De voksne forstår ikke situasjonen. De sier at de prøver, men tror at vi legger opp til bråket selv.

Guttegjenger
Bao-Chau Nguyeb Yu er født og oppvokst i Norge, men foretrekker å henge sammen med andre kamerater som har vietnamesisk bakgrunn. Han og kompisene driver med kampsport. De har liten forståelse for at folk er skeptiske til gjenger som dem. – Å drive med kampsport er trening for oss. Akkurat som å spille fotball. Det er en sport. Og vi henger sammen fordi vi føler at vi har mye til felles ettersom vi har samme bakgrunn.

Ble venner
Laureta Krasniqi og Rikke Warud var uvenner og brukte stygge kallenavn på hverandre i skolegården. Helt til Rikke skulle skrive en oppgave om islam. Den eneste muslimen hun kjente var Laureta, og hun spurte sin verste fiende om hjelp. – Da vi begynte å snakke sammen, fant vi ut at vi hadde masse til felles. Etter hvert ble vi bestevenninner, forteller Rikke.

Både Laureta og Rikke opplever at venner rundt dem er skeptiske til andre som har en annen bakgrunn. – Jeg føler ofte at jeg må forsvare mine norske venner overfor dem jeg kjenner med albansk bakgrunn, sier Laureta.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78