Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. april 2007 kl 22.30 Safari: Kunst og makt

Tema makt

Programleder Jeannette Platou. (Foto: Nils Vik)
Programleder Jeannette Platou. (Foto: Nils Vik)
I kveld møter Safari kunstnere som tematiserer ulike maktforhold i samfunnet. Hvem har makt, og hvordan blir makt brukt eller misbrukt?

Den svenske kunstneren Annika Larsson rører ved vårt ambivalente forhold til makt. Hun mener makt kan være både frastøtende og fascinerende. Tidligere har hun visualisert makt gjennom stereotype menn i dress, som maktens tradisjonelle hærførere.

I sine siste arbeider har hun brukt områder som vanligvis ikke forbindes med maktstrukturer, og i filmen "Power Down" fra 2006 er det miljøbevegelsen som står i fokus.

Vinneren av årets Edvard Munch-pris er den tyske kunstneren Alice Creicher. Hun avdekker økonomiske maktstrukturere i dagens tyske samfunn.

Vi møter også Santiago Sierra, en av Spania mest internasjonale kunstnere. Mange av hans prosjekter retter oppmerksomheten mot mennesker som ikke kan velge - enten fordi de tilhører eller ikke tilhører en bestemt kategori, eller fordi penger er mer nødvendig enn integritet.

I kveldens program skal vi også se nærmere på Akershus festning, et område som alltid har representert makt. Nå ligger også det nye bygget til Forsvarsdepartementet her.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Reportere: Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Ninja Benneche.
Research: Lisa Karlsson
Producer: Ingerid Nordstrand
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no