Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. oktober 2013 kl 19.45 Oppdrag lykke

Lær å være til stede


For Aina og Kristian tar bekymringer ofte stor plass i oppmerksomheten. For å lære seg å legge vekk grubling og negative tanker får de hjelp av skuespiller Ingrid Bolsø Berdal.

Ingrid Bolsø Berdal, kjent fra filmer som «Fritt vilt» og «Mormor og de åtte ungene», er avhengig av å være 100 prosent til stede i nuet for å være en god skuespiller. Hun deler noen av sine verktøy for hjelpe Aina og Kristian.

I tillegg skal deltakerne få opplæring i oppmerksomhetstrening av jagerflygere og helikopterpiloter ved Flymedisinsk Institutt.

-Vi trener fysisk for å bli sterkere, hvorfor skal vi da ikke trene hjernen for å bedre konsentrasjonen og oppmerksomheten? sier Roy Hidle, en av helikopterpilotene ved 339 skvadronen på Bardufoss flystasjon.

Stine, som er travel både på jobb og privat, får en egen utfordring av Lisa. Hun skal tilbringe et helt døgn alene. Uten pc, mobil, tv eller andre stimuli skal Stine få kjenne på det å være helt til stede i seg selv.

Om serien:
I "Oppdrag lykke" møter vi fire vanlige mennesker som har ulike utfordringer, men samme mål, nemlig å bli litt lykkeligere. Vi følger dem gjennom åtte episoder.

Lisa Vivoll Straume er forsker og ekspert på positiv psykologi. Hun skal lære de fire deltagerne hvordan de kan få det bedre. For lykke kan læres, ifølge Lisa. Positiv psykologi fokuserer på menneskelige styrker og ressurser, og beveger seg bort fra svakhet- og sykdomsfokus.

Deltakerne:
Aina Engman (40) er arbeidsledig, og leter etter den riktige jobben. Hun skulle ønske hun hadde et bedre selvbilde og større tro på fremtiden.

Kristian Verde (32) jobber som fysioterapeut, og bruker mye tid på å gruble over livet sitt. Det gjør ham ikke lykkelig.

Stine Fjell (47) har et høyt tempo som HR-direktør i en av landets store banker. Hun ønsker å være mer til stede i sitt eget liv og ha mer balanse i livet.

Stål Hermo (39) vet han er heldig. Han har en stor familie og en fin selgerjobb. Egentlig har han alt han ønsker seg. Likevel ser han mørkt på tilværelsen. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Egenproduksjon fra NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Regi: Siv Helberg, Karoline Møller, Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressensvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf.:988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf.: 815 65 900