Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. juli 2005 kl 20.25 Når vi skilles: Eksmenn og ekskoner

Nå er vi bare venner, eller?


"Når vi skilles" – dansk serie om skilsmisse. (Foto: DR)
Hvordan pleier ekser omgang når de kanskje har bodd sammen i flere år, kanskje har fått barn og kanskje har vært gift? En dansk serie følger en håndfull mennesker som levde i parforhold, men ble skilt.

Mange skilsmisser skyldes utroskap. For Lene og Søren fra bydelen Christianshavn i København var utroskap fra hans side årsaken til at de flyttet fra hverandre etter 13 års samliv. I et halvt års tid hadde Søren en affære med en annen kvinne. Det måtte selvsagt komme for en dag, og selv om Søren gjorde slutt på forholdet med den andre, ville Lene skilles.

"For kan utroskap tilgis?" undrer Lene i dokumentarserien "Når vi skilles".

Å ses igjen
Vi møter også Helle og Sten. De prøver å feire jul sammen etter skilsmissen.

"Jeg er jammen glad for at det ikke er for min egen skyld jeg gjør det", sier Helle. "Jeg sa ja til Sten om å feire jul sammen, for barnas skyld." Helle er kommet et godt stykke videre siden skilsmissen fra Sten. Hun synes det er bedre at de bor hver for seg enn at de lever i et dårlig ekteskap.

Også Lene og Søren er begynt å se hverandre etter skilsmissen. "Det gir en litt underlig fornemmelse at jeg har begynt å se Søren igjen," sier Lene.
Men det skjedde, og uten at det var planlagt fra hans eller hennes side. "Jeg hadde aldri trodd jeg kunne tilgi utroskap," sier hun. "Jeg ville sverget på at jeg aldri skulle tilgi, og jeg hadde aldri forestilt meg at vi skulle treffes igjen. Som kjærester."

Mer om serien
Ved skilsmisse får samliv, sex og familieliv endrede vilkår. En dansk dokumentarserie tar opp et ømtålig tema og går nært inn på en del par som forsøker å takle forandringene. I Danmark regner en at hvert tredje barn i løpet av barndommen opplever at mor og far blir skilt, og landet ligger på skilsmissetoppen i Europa. I serien på seks programmer er det likevel ikke barna som er i fokus, men den enkelte voksne. Hvordan håndterer han og hun krisen, og hvordan kommer de videre i sine liv?

Vi opplever den første tiden etter skilsmissen. Det handler om noen som går, noen som blir forlatt og om noen som skilles i enighet. "Når vi skilles" går nært inn på seks forskjellige mennesker som går skilte veier.

Dansk dokumentarserie i seks deler (2003)
Originaltittel: Når vi skilles – eksmenn og ekskoner (3:6)
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57