Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. desember 2008 kl 23.15 Bleak House

Dramatisk til det siste

Lady Dedlock (Gillian Anderson) presses i alle retninger og ser ingen annen utvei enn å forsvinne. (Foto: BBC)
Lady Dedlock (Gillian Anderson) presses i alle retninger og ser ingen annen utvei enn å forsvinne. (Foto: BBC)
Hvem drepte Tulkinghorn - og hva blir den endeløse rettsakens endelikt? I den siste episoden av Bleak House får vi svaret på flere mystiske hemmeligheter.

Lady Dedlock er stadig under mistanke for drapet på Tulkinghorn, men inspektør Bucket kommer ikke nevneverdig videre med saken tross de mange indisiene som peker mot den fornemme fruen.

Samtidig overleverer Mrs Rouncewell Lady Dedlock et brev som ble levert på Chesney Wold. Det eneste som står skrevet her, er "mordersken Lady Dedlock". Hvem har skrevet dette brevet? Og er dets innhold sannheten?

Problemene tårner seg opp for Lady Dedlock når den slue Smallweed selger kjærlighetsbrevene mellom henne og kaptein Hawdon til hennes ektemann, Sir Leicester. Desperat og redd for å bringe skam over familien flykter hun fra Chesney Wold for alltid…

Samtidig har Woodcourt og Richard knyttet sterke vennskapsbånd. Woodcourt betror Richard at han vil fri til Esther, men hun er allerede bundet av løftet hun har gitt til Jarndyce. Fortvilet lærer hun at Woodcourt vurderer å reise fra henne igjen.

Ada og Richard har giftet seg i all hemmelighet, men Richards helse er skrantende. Esther får bekreftet sine mistanker om Richard når Woodcourt oppsøker henne for en alvorsprat.

Og så skjer det utenkelige; Smallweed finner et dokument blant Krooks mange papirer som en gang for alle gir de involverte det endelige svaret på den eviglange rettsaken…

Om serien
BBC-serien er laget etter en roman av Charles Dickens. En tvist om forvaltningen av en stiftelse trekker ut i generasjoner og involverer en rekke fargerike personer. Tvisten byr også på sitrende spenning kombinert med flere intrikate kjærlighetshistorier.

Selve historien utspiller seg i det viktorianske London og på Bleak House, et stykke utenfor hovedstaden. Vi møter den kjølig vakre Lady Dedlock, som bærer på en mørk hemmelighet, og den nådeløse advokaten Tulkinghorn, som vil gjøre alt for å avsløre den.

Vi møter også den omsorgsfulle patriarken John Jarndyce, verge for tre unge mennesker og med en komplisert fortid. Hver på sin måte er de alle innblandet i den famøse rettsaken Jarndyce og Jarndyce. Det er de ikke alene om.
For sakens kjerne er nemlig at flere kan bli ufattelig rike om det noen gang blir fattet en avgjørelse...

Med "Bleak House" ønsket Charles Dickens å latterliggjøre Storbritannias "meningsløse juridiske system", belyst gjennom den fiktive saken Jarndyce og Jarndyce fra 1852.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramaserie (2005)
Originaltittel: Bleak House
Produsert av: BBC
Med: Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, Gillian Anderson, Patrick Kennedy, Carey Mulligan, Nathaniel Parker, Timothy West, Charles Dance, Johnny Vegas m. fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53


LENKER
  • Les mer: