Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 22. november 2007 kl 21.25 Du er avslørt!

Overtalelsens kunst

Dr. John Marsden utforsker menneskelig adferd. (Foto: BBC)
Dr. John Marsden utforsker menneskelig adferd. (Foto: BBC)
Hvordan snike i køen best mulig? Hvorfor kan de nærmeste vennene våre overtale oss til å lyve. Og hvordan kan vi selv få andre til å gjøre det vi vil? I kveld ser Dr. John Marsden nærmere på overtalelsens kunst.

Hvordan kan gode overtalelsesevner gjøre at vi kjøper noe vi egentlig ikke trenger, at vi oppfører oss på en viss måte og til og med føler bestemte følelser? Dr. John Marsden ser nærmere på hvordan noen av de mest overbevisende overtalelseskunstnerne får det som de vil, fra selgere og rådgivere til butikkeiere og –utstillere, og markedsførere.

Vi møter alt fra markedsføringsguruer til en hypnotisør som kan trekke tenner uten å gi pasientene bedøvelse. I tillegg møter Marsden et tidligere medlem av en sekt, som forteller om hvordan overbevisning kan få svært negative konsekvenser.

Gjennom sosiale eksperimenter ser vi nærmere på noen av de mest populære overtalelsesteknikkene, fra de åpenlyse til de svært diskrete.

Om serien
Føler du deg høyt hevet over instinkter, overlevelsesmekanismer, sosiale hierarkier og fobier? Tro om igjen, hevder denne britiske serien. I fire episoder blir vi med når psykolog og forsker John Marsden ser nærmere på hvorfor vi mennesker gjør som vi gjør.

For i følge hans forskning lar vi oss styre langt mer av gener, hormoner og oppvekst, enn av vår egen frie vilje. Men hva har størst innflytelse, gener eller oppdragelse? Og hvordan følger barndomsopplevelser oss gjennom livet i form av tankesett og handlingsmønster? Hva gjør det med mennesker å bo i en stor by? Hvorfor er noen mennesker gode løgnere, mens andre blir avslørt før de i det hele tatt åpner munnen?


Britisk underholdningsdokumentar i fire deler (2006)
Originaltittel: "Exposed"
Episodetittel: "Persuaders"
Programleder: Dr. John Marsden
Produsert av BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no