Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 11. juni 2004 kl 20.05 Den første sigøyneren i verdensrommet

Ved veis ende

Valentino (Bylent Veckollari) gir ikke opp håpet om å finne moren sin – og å bli den første sigøyneren i verdensrommet. (Foto: Mikael Brodin)
Valentino (Bylent Veckollari) gir ikke opp håpet om å finne moren sin – og å bli den første sigøyneren i verdensrommet. (Foto: Mikael Brodin)
Vi er kommet fram til siste episode i den svenske dramaserien "Den første sigøyneren i verdensrommet". Etter en lang reise fra Sverige gjennom Øst-Europa tror Valentino og Daphne at de endelig har nådd målet. Skuffelsen er stor når det viser seg at de nok engang må begi seg ut på leting etter moren sin.

De to søsknene har fått vite at moren befinner seg i en liten landsby på den rumenske landsbygda. Men når de kommer dit, viser det seg at hun har reist sin vei.

Sporene leder nå mot Bosnia, og igjen begir Valentino og Daphne seg ut på veien. På reisen gjennom Romania møter de to sigøynerbarna stor fattigdom, fiendtlighet og mange hindringer.

Om serien
Den svenske forfatteren Peter Birro hadde enorm suksess med sitt elleville drabantbyportrett "Hammarkullen". Han er også er kjent for serien "Det nye landet", og har markert seg som en banebrytende skildrer av det multikulturelle Sverige. Nå er han og regissør Agneta Fagerström-Olsson tilbake med del to i en planlagt trilogi om det nye Europa. "Den første sigøyneren i verdensrommet" innbrakte Peter Birro den svenske filmprisen Guldhatten 2002 for årets beste manus.

Serien handler om to unge sigøynere og deres halsbrekkende reise fra Göteborg til Bosnia, gjennom et Europa i oppløsning. Målet er å finne moren som forsvant under krigen på Balkan. Samtidig følger vi Valentinos vei mot voksenlivet og hans kamp for kulturell og materiell frihet. Hans store drøm er å bli den første sigøyneren i verdensrommet.

Rollene i serien spilles hovedsakelig av amatørskuespillere som er funnet i gater, på barnehjem og i fattige østeuropeiske landsbyer. Serien er innspilt i Göteborg og omegn, det østlige Tyskland, Polen, Romania og Bosnia.

"Kniven i hjärtat" er tittelen på den tredje og siste delen i Peter Birro og Agneta Fagerström-Olssons trilogi om det nye Europa. Innspillingen tok til i august i fjor. Serien skal sendes på SVT til høsten og vil senere også bli vist på NRK.

Svensk dramaserie (2002)
Episode 4 av 4
Originaltittel: Den förste zigenaren i rymden
Manus: Peter Birro
Regi: Agneta Fagerström-Olsson
I rollene bl.a. Bylent Veckollari, Sunita Memetovic, Josef Balok og Rasim Ahmetovic
Produsert av Giraff Film AB for SVT Väst Drama i samproduktion med NRK og YLE/FST
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • Les mer