Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 19. juli 2007 kl 21.50 Niern: Et virkelig menneske

Dansk fabel om fremmedgjøring

Den selvopptatte Charlotte (Susan Olsen) opplever et stort hull i sitt viktige voksenliv når datteren Lisa dør i en bilulykke
Den selvopptatte Charlotte (Susan Olsen) opplever et stort hull i sitt viktige voksenliv når datteren Lisa dør i en bilulykke
I samtidsfabelen "Et virkelig menneske" møter vi Lisa som bor med foreldrene sine. Hun har en fantasivenn som hun kaller P. Han bor i veggen på rommet hennes. Lisa dør i en bilulykke, og huset de bor i må rives. P stiger opp av ruinene, Lisa er blitt en fe, og hun ber P bli et virkelig menneske.

Og P (Nikolaj Lie Kaas) blir et virkelig menneske, en mann i tjueårene. Ingen aner hvem han er, så han blir fraktet til asylmottaket.

Han begynner å kalle seg Ahmed, og lærer seg elementære ting som å spise med bestikk, drikke av glass, gå på toalettet og pusse tennene, samt lære seg skikkelig dansk. Etter hvert får han oppholdstillatelse og flytter inn i egen leilighet.

Et barn
Ahmeds virkelighetsoppfatning er som et lite barns, og derfor trives han også best blant de små. Men dette blir ikke godtatt av de voksne, og han blir misforstått uansett hva han gjør. Noen misbruker ham også. Han er villig til å lære og prøver å forstå, men er uten referanser og skjønner ikke forskjell på dem som vil ham vondt og de som vil ham vel.

Den eneste som hadde kontakt med P før han kom ut i verden, var den nå døde lille piken Lisa. Walter og Charlotte (Peter Mygind og Susan Olsen), Lisas foreldre, er to selvopptatte mennesker som valgte å ta bort sitt første barn. Lisa var heller ikke spesielt ønsket, men nå skaper hennes død et stort hull i deres voksenliv.

Surrealistisk
"Et virkelig menneske" er laget i "Dogme 95"-tradisjonen, av mange oppfattet som en dogmesatire. Det surrealistiske perspektivet er selve nøkkelen i regissøren Åke Sandgrens underlige fortelling.

Nikolaj Lie Kaas er en av Danmarks fremste og lovende skuespillere. Vi kjenner ham allerede fra storfilmer som "I Kina spiser de hunde", "Idioterne" og "Gamle mænd i nye biler". Kaas gjør som vanlig en solid tolkning av P/Ahmed.

Den svenske regissøren Åke Sandgren har også skrevet manus til filmen, som for øvrig er hans femte spillefilm.

Dansk psykologisk drama (2001)
Originaltittel: "Et rigtigt menneske"
Med: Nikolaj Lie Kaas, Susan Olsen, Peter Mygind, Troels Munk II, Line Kruse
Regi: Åke Sandgren
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no