Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. juni 2001 kl 22.00 Johns verden: Falklandsøyene

I skyggen av Falklandskrigen

Argentinsk fulltreffer på britenes HMS
Argentinsk fulltreffer på britenes HMS "Sir Galahad" 8. juni 1982 under krigen om Falklandsøyene. (Foto: Scanpix)
Falklandskrigen endte etter to måneders kamp i 1982, foran øynene på en vantro verden. Men konflikten mellom Argentina og Storbritannia lever videre, konstaterer den svenske reporteren John Carlsson. I serien ”Johns verden” gjør han stopp på de vidstrakte Falklandsøyene som har vært under britisk herredømme siden 1833.

John Carlsson lander på Storbritannias siste utpost og erfarer at konflikten lever videre, selv om det snart er ti år siden krigen var over. I Storbritannia førte seieren over Argentina til at Margaret Thatcher ble rasende populær. Og i Argentina førte krigsnederlaget til militærstyrets fall og gjeninnføringen av en demokratisk styreform. I mellomtiden har fisk og olje gjort en del av de 2700 innbyggerne på Falklandsøyene til millionærer, noe som langt fra legger en demper på de argentinske kravene på øyene.

Kvinneunderskudd
En drosjetur rundt om i hovedstaden Stanley avslører at byen ikke har noen McDonald´s, ingen kino, ingen mobiltelefoner…og ingen kvinner. Det siste beklager drosjesjåfør Tony Smith seg sterkt over.

Stillhet, rom og øde vidder er argumentene turistsjef John Farlow bruker i markedsføringen av Falklandsøyene. Men det er fra havet den store rikdommen kommer. Etter at Falklandskrigen var over, har millioner av pund rullet inn gjennom en storsatsing på fiske. Øyene er nå de rikeste på den sørlige halvkule.

Nasjonalisme
Tradisjonelt har britene drevet med sauer på øyenes vidstrakte vidder. Sauebøndene er blant de mest nasjonalistiske, og farmeren Neil Wattsons øde beliggende gård er innhegnet av store gjerder og utallige grinder. - Dette har jeg arvet, og det er britisk alt sammen, sier han.

Øy-diplomati
Donald Lamont er utpekt av dronningen som guvernør på Falklandsøyene. Han jobbet tidligere med å finne fram til fredsløsninger i Bosnia. Hans oppdrag er nå å forbedre forbindelsene med Argentina, og han håper at godt diplomati vil føre til en løsning på konflikten.

Om ”Johns verden”
Med serien ”Johns verden” har journalisten og tv-reporteren John Carlsson (38) laget en krysning mellom utenriksdokumentaren og Lonely Planet. Dette er nåtidshistorie på en overraskende og annerledes måte.

I løpet av serien besøker han South Central i Los Angeles der Rodney King ble slått helseløs av hvite politifolk, Haiti, verdens første svarte republikk, Beirut etter 16 år med borgerkrig, Falklandsøyene som fortsatt blir gjort krav på av Argentina, Hong Kong etter gjenforeningen med Kina, Uganda etter Idi Amin og til sist atoll-øyene Moruroa der Frankrike gjennomførte prøvesprengninger helt fram til 1995.

John Carlsson har bakgrunn som reporter i Aktuelt og Kvällsöppet, og som programleder i Filmkrönikan.

Svensk dokumentarserie, SVT
Programleder John Carlsson
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Argentinsk fulltreffer på britenes HMS ”Sir Galahad” 8. juni 1982 under krigen om Falklandsøyene. (Foto: Scanpix)