Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. juli 2006 kl 20.00 Dinosaurer som dreper

Dino-drama

Velociraptoren går til angrep på Ankylosauren. (Foto: BBC)
Velociraptoren går til angrep på Ankylosauren. (Foto: BBC)
I filmen "Jurassic Park" blir Velociraptoren fremstilt som den skumleste dinosauren som noensinne har levd på jorden. Utstyrt med klør skarpere enn den beste kjøttkniv, tar den livet av sitt offer med kun et raskt risp. Men virkeligheten er faktisk en helt annen...

I kveld avslører programleder Bill Oddie at den forhistoriske Velociraptoren faktisk hadde fjær. Og ikke bare så den tobeinte kjøtteteren mer ut som en fugl enn en øgle, den fanget også sitt offer med en langt mer avansert metode enn et kraftig risp over kroppen.

Studier av vår tids krokodiller og hauker gir noen hint om hvordan de ulike dinosaurene brukte sine våpen. I kveld får Bill Oddie konstruert nøyaktige modeller av en Velociraptor og introduserer dinosauren Ankylosaur.

Dernest slipper han dem løs på hverandre. Med panserrustning og enorme krefter bør det bli en smal sak for Ankylosauren å forsvare seg mot den raskbeinte Velociraptoren. Eller?

Den dramatiske demonstrasjonen gir oss i hvert fall det endelige svaret på hvem som er den mest overlegne av de to forhistoriske kjempene.

Om serien
I denne serien i to deler gjenskaper BBCs Bill Oddie fortidens dinosaurer og utfordrer dem til en virkelighetstro kamp. Bill Oddie sammenligner fortidens dinosaurer med dagens nålevende krokodiller og fugler.

I samarbeid med reptileksperter analyserer han dino-fossiler, og ut fra vitenskapelige bevis konstruerer han virkelighetstro kopier av dinosaurenes viktigste våpen: tenner og horn. Formålet er å demonstrere deres skrekkinngytende potensial. Resultatene blir matet inn i et dataprogram og fremskaffer de mest presise bildene av fortidens dinosaurer fram til i dag.

Første del av dette programmet ble sendt fredag 7. juli.

Innkjøpt naturprogram (2006)
Originaltittel: The Truth About Killer Dinosaurs
Produsert av. BBC
Programleder: Bill Oddie
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)